Idol Junior får kritikk
Barnepsykolog Willy Tore Mørch er kritisk til eksponeringen av barn i TV-programmer. Idol-dommer Aleksander Denstad With mener alle deltakerne får en positiv opplevelse.
Tiril Asak (17) deltok som 14-åring i finalen Melodi Grand Prix Junior. Midt på scenen foran drøye syv tusen tilskuere og nærmere en million tv-seere stod Asak og sang en egenskrevet låt. Hun opplevde en tøff tid både under og etter programmet. Asak forstår de kritiske røstene til Idol Junior.
- Du får ting slengt rett opp i trynet, det er ikke bare lett å være barnestjerne. Du skal takle alt stresset, og alt er veldig strengt og seriøst, sier Asak.
På de voksnes premisser
Willy Tore Mørch er professor i barnepsykologi og er svært kritisk til eksponeringen av barn i TV-programmer. Han mener vi kan se en trend de siste ti årene.
- Vi har sett en trend de ti siste årene hvor barn har blitt trukket inn i voksnes underholdning. Om det er moteoppvisning, skjønnhetskonkurranser eller sangkonkurranser. Det vi ser er at det er de voksne som arrangerer, og de tar ikke utganspunkt i barna.
Mørch tror programmer som Idol-Junior i beste sendetid påvirker barn negativt.
- En ting er det som skjer under sendingene når barna blir avvist, ikke går videre og får seg en skuffelse. En annen ting er langtidseffekten. Når barna ikke lenger er i sentrum, kan de fort få en knekk i selvbilde.
Professoren viser til at barns selvbilde er i utvikling helt til 16-17-årsalderen. Artisten Silje Negaard gikk ut i Aftenposten i går, og kritiserte eksponeringen av barn i Idol Junior. Selv nekter hun datteren å delta.
- Noe vi har brukt mye tid på
Tidligere Idol-vinner Aleksander Denstad With er dommer i Norges første utgave av Idol Junior. Han sier de var forberedt på kritikken.
- Vi har vært forberedt på kritikk, og det er noe av det som er så fint med Norge. Det at det er lov å stille spørsmål. Derfor blir vi mer bevisst på det, og alle blir bedre, forteller han.
With sier hele produksjonsteamet har brukt mye tid på probleme Mørch påpeker.
- Dette er noe vi har tatt på alvor, og Idol Junior blir langt hyggeligere enn den voksne utgaven. Vi dommerne er langt mer harmløse, og alle får ros, sier With.
Hva så med de som ikke går videre?
- Idol Junior fungerer slik at vi har et sammensatt opplegg, hvor det er mange dager med oppvarming til auditionen. Både barna og foreldre er i samtaler med produksjonteamet, og deltakerne er omringet av folk som kan dette. Vi har blant annet psykologer, forteller With.
Mistet selvtilitten
Asak har i år deltatt i Idol for voksne, og sier hun var mye mer forberedt nå. I etterkant av opplevelsen som 14-åring ser hun det kan være lurt med en aldersgrense. Hun opplevde sjalusi og kommentarer på sosiale medier.
- For det meste var det positivt, men det kom også negative kommentarer. Dette kom fra folk jeg ikke kjente, men likevel gikk det utover selvtilliten.
Asak ville til slutt ikke snakke om Idol, ikke engang blant de nærmeste vennene. Hun var redd for å fremstå som selvgod.
With forsikrer om at de har gjort en god bakgrunnssjekk på deltakerne for å sikre seg at deltakerne er forberedt.
- Vi hadde tusen søkere, nå står vi igjen med tjueåtte som skal på audition. Vi har gått i dybden i familieforhold, oppveksten og psyken til barna.
Ville du rådet ditt barn til å dekta?
- Nå vet jeg hvor trygt og godt dette er, men jeg tenker at man ikke skal råde barna til å delta. Det må være et iniativ fra barnet, og hadde mitt barn vært interessert, ville jeg vært nysgjerrig og sjekket ut hva dette var, sier han.
Ambisiøse foreldre
Mørch forstår ikke at det kan være vanskelig for foreldrene å si nei når barna vil være med. Han mener noen foreldre ikke klarer å se konsekvensene. With understreker at de har vært oppmerksomme på dette problemet.
- Vi har sjekket ut dette, og faktisk avdekket flere tilfeller av ambisiøse foreldre, forteller With.
God kritikk
Kommentator i Aftenposten Torstein Hvattum var skeptisk på forhånd. Etter å ha sett første auduiton og første semifinale har han snudd.
- Det er fascinerende å se hvordan de takler den tunge beskjeden om at innsatsen denne gang ikke nådde helt opp til neste trinn i konkurransen. Barn er tydeligvis i stand til å håndtere slike situasjoer, forutsatt at silingen skjer i en atmosføre som er grunnleggende positiv. Og forutsatt at det er etablert et godt apparat av voksne mennesker som ivaretar når studiolampene er slukket. Det virker å være på plass her, skriver Hvattum i en kommentar i Aftenposten.
Hvattum ga programmet terninkast 5. Programmet har premiere på TV2 onsdag klokka 20:00.