Ikke spøkelsesfest i skoletiden

I oktober inntar nok en gang gresskar og skumle masker butikkhyllene, men selve feiringen holdes utenfor klasserommet.

Elevene må lage gresskar til Halloween utenfor skoletiden.

De senere årene har feiringen av Halloween blitt mer og mer vanlig i norske hjem, og for mange har Halloween tatt over for det som før var julebukk. Debatten om å feire eller ikke feire Halloween vekker sterke følelser hos mange. Elever lærer tidlig om hva Halloween er, men selve feiringen må gjøres utenom skoletiden. Les mer om Halloween i Norge her.

Greit på SFO

På Frydenlund barneskole i Buskerud er det ingen tradisjon for å feire Halloween. Rektor Nina Keiseraas Foss mener feiringen er for kommersiell, og at det ikke passer seg at det i regi av skolen arrangeres halloweenfest.

– SFO har en halloweenfest, men de kaller den for Spøkelsesfesten. Der kler barna seg ut, men ikke alle masker er tillatt hvis de er for skumle og kan skremme barna. På skolen feirer vi ikke, og det har vi heller aldri gjort, sier Keiseraas Foss.

Hun forteller også at hun ikke vet om andre steder hvor Halloween feires i skolens regi.

– Jeg vet ikke om noen skoler der halloweenfeiring er vanlig. Hvis det er et ønske om fest er det foreldrene som må ta ansvar, sier Keiseraas Foss.

Hun påpeker også at hun ikke håper den amerikanske feiringen blir en stor del av norsk kultur.

Ikke en norsk høytid

Fra år 2000 ble Halloween for alvor kjent og adoptert i Norge. SIFO meldte i 2013 at 13 prosent av befolkningen feiret Halloween det året.

Lena Christine Kristoffersen er lærer for niendeklasse på Kjøesterud ungdomskole i Drammen. Kristoffersen sier at hun ikke ser noen tendens til at feiringen er på vei inn i skolen.

– Vi vil ikke markere Halloween på skolen. Det er ikke en norsk høytid på lik linje med for eksempel jul og påske, sier hun.

Kristoffersen nevner også at elevene lærer om Halloween på skolen fordi det er viktig å lære om andre lands kultur, men at tradisjonene som følger med feiringen må gjøres på elevenes fritid.

Skolen bestemmer

Informasjonsavdelingen i Utdanningsetaten bekrefter at det ikke finnes regler for feiring av Halloween på skolen, og at det er opp til hver enkelt skole om de ønsker å feire eller ikke.