Ingen økning i BSU

Solberg-regjeringen styrker ikke BSU-ordningen i dette statsbudsjettet. Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB er skuffet.

Skuffet: Forbrukerøkonom i DNB Silje Sandmæl hadde forventet en økning i BSU-ordningen. Foto: DNB

Med en full BSU-konto (Boligsparing for Unge), har unge boligsøkere muligheten for et lån på 1,33 milioner med dagens BSU-ordninger. Et søk på finn.no gir unge boligsøkere kun 15 ledige selveierleiligheter på boligmarkedet i Oslo. Alle boligene er under 35 kvadratmeter.

Forventet en økning

Forbrukerøkonom i DNB Silje Sandmæl hadde forventet at regjeringen skulle legge frem en økning i BSU-ordningen i statsbudsjettet. Regjeringen valgte og la BSU-ordningen stå urørt, dette betyr at man kan spare 25.000 i året og maksimalt ha 200.000 på BSU-kontoen. I tillegg forblir skattefradraget på 20% av det årlige sparebeløpet.

I 2014 valgte Solberg-regjeringen å øke grensen for maksimalt årlig sparebeløp fra 20.000 til 25.000, i tillegg til å heve taket for samlet sparebeløp fra 150.000 til 200.000. Høyre har et uttalt mål om å øke maksbeløpet ytterligere. Sandmæl er skuffet over regjeringen ikke utvider BSU-ordningen i denne omgang.

–Unge boligsparere trenger en gulrot. Med dagens ordninger er det nærmest umulig å komme inn på boligmarkedet i Oslo med et egenkapitalskrav på 15%.

Et skille blant unge

Forbrukerøkonomen ser det blir et tydelig skille blant unge boligsøkere.

–På den ene siden har vi de som får hjelp av foreldre, mens på den andre siden har vi de som ikke har den muligheten. I en fersk undersøkelse bestilt av DNB sier Sandmæl de har tall på at fire av ti får hjelp av familie. Undersøkelsen viser også at 80% ikke har kommet inn på boligmarkedet.

Konsernsjef i DNB Rune Bjerke sier i et intervju med NRK at han er bekymret for boligsøkerne.

–Det er tankevekkende at fire av ti unge er avhengig av økonomisk hjelp fra familien for å ha råd til egen bolig. Da tenker jeg på hvor vanskelig det må være for dem som skal forsøke å klare seg på egenhånd, sier Rune Bjerke.

Forstår skuffelsen

Sigurd Hille (Høyre) sitter i finanskomiteen på Stortinget, han forstår at BSU-sparere er skuffet.

–Jeg har forståelse for at de unge er skuffet, og personlig skulle jeg ønske BSU-ordningen ble forbedret. Heldigvis har vi det lave rentenivået i BSU-ordningen.

Hille sier det er mulig dette kan bli et tema som blir sterkt diskutert i budsjettforhandlingene.  

Ønsker høyere sparebeløp

I en undersøkelse av Response Analyse, på oppdrag fra Sparebank 1, viser det seg at kun en av ti synes maksbeløpet i BSU er høyt nok. Forbrukerøkonom i Sparebank1 Magne Gundersen sier dette er et tydelig signal.

–Det er et tydelig ønske at BSU må bli mye bedre. En ny heving av beløpsgrensen for BSU er et viktig signal til unge om at sparing er veien å gå for å komme inn på boligmarkedet, sier Gundersen til Sparebank1 sine hjemmesider.

Sandmæl understreker at det ikke bare er myndighetene som er problemet.

–Det er ikke alle som fyller opp BSU-kontoen sin. Det er viktig at skolen og foreldre informerer de unge om hvordan de kan spare, slik at alle kommer igang med sparingen tidsnok.