Klimaforsker bekymret etter varm høst

Oslo går mot en av sine varmeste oktobermåneder noensinne. Klimaforsker Hans Olav Hygen synes det er alarmerende.

STRÅLENDE SOL: Slik ser det ut flere steder i hovedstaden, mens vi snart trer inn i november. FOTO: SIMON KOLSTAD CLAUSSEN

Høstkulden lar vente på seg i hovedstaden, men det er varmen som gjør de siste dagene meget spesielle.  Ser man på temperaturoversikten for oktober 2014 i Oslo, kan man lett forstå at den tykke vinterjakka ennå venter på sesongdebuten hos de fleste.

– Det har helt klart vært en varm oktober i Oslo, sier Hans Olav Hygen ved Meteorologisk institutt.

Han har doktorgrad i meteorologi og har jobbet som klimaforsker i 12 år.

For å sammenlikne historiske tempereaturforskjeller, tar han utgangspunktet i Blindern. Her finnes målinger helt tilbake til 1937.

– Alarmen bør gå

Årets oktober har spesielt vært fuktig de siste dagene. I helgen ble det målt temperaturer opp mot 15,2 og 15,4 grader i Oslo, mens det nådde høydepunktet på Bygdøy mandag 27. oktober.

– På Bygdøy ble det målt 16 grader på det meste, og jeg vil anta at det kan ha vært større temperaturer andre steder i Oslo denne dagen. Når gjennomsnittsmålingen for Blindern i oktober er på 6,3 grader, så er det klart at dette er høyt, sier Hygen.

Hans Olav HygenSKREMMENDE: Klimaforsker Hans Olav Hygen mener den varme høsten, sett i sammenheng med den rekordvarme sommeren, er et bevis på at klimaendringene gjør seg synlig i Norge allerede nå. FOTO: SIMON KOLSTAD CLAUSSEN 

 

Foreløpig ligger årets oktober på tredjeplass over de varmeste oktober-månedene i Oslo, med en gjennomsnittstemperatur på 3,0 grader over normalen. Årets juli måned var den historisk varmeste i Norge med klar margin. Hygen trekker klare paralleller mellom sommeren og høsten i 2014.

– I år har det vært spesielt med mye varm luft og temperatur som har kommet sigende opp til Norge fra sørligere land. Men dette er også et bevis på at klimaendringene gjøres synlige nasjonalt allerede nå.

– Alarmen bør gå. Så får det være en politisk diskusjon om hva man bør gjøre, sier klimaforskeren.

Journalen har gjentatte ganger forsøkt å komme i kontakt med politikere i Miljødepartementet, uten å få en kommentar.

En tankevekker

Arbeidskollegene Liv Bjørgum (61) og Inger Heidi Flesli (51) er to av flere som i slutten av oktober har kunnet nyte en bedre kaffepause utenfor kontoret i varm høstsol.

Selv om de nyter øyeblikket, får det dem også til å reflektere.

Kaffepause i SolaNYTER VARMEN: Liv Bjørgum (til venstre) og Inger Heidi Flesli nyter kaffepausen i høstsola utenfor jobbkontoret, men innrømmer samtidig at den høye temperaturen i hele oktober er litt skremmende. FOTO: SIMON KOLSTAD CLAUSSEN 

– Det er klart det er deilig. De aller fleste er nok kjempeglade for å slippe frost, sludd og slafseføret i Oslogatene. Samtidig er det litt skremmende. Vi er snart i november og da skal det ikke være så varmt, sier Bjørgum og Flesli som jobber i økonomiadministrasjonen på Høgskolen i Oslo & Akershus.

– Det har nesten blitt en tradisjon å ta lunsjpausen ute i den varme høstsola. Det er deilig, men samtidig litt spesielt. Jeg tenker jo da på disse klimaendringene, sier Sander Bråthen som jobber på Aker Brygge.

Mildværet fortsetter

Klimaforsker Hygen kan videre komme med dårlige nyheter til de som håper skiløyper i Nordmarka i november, og gode nyheter til de som vegrer seg for kulden.

– Det er ikke mange minusgrader å se på dette langtidsvarselet. Temperaturene kommer til å holde seg mellom 2 – 12 grader, både denne uken og neste, sier han.