Kutter skatt for de rikeste

Regjeringen kutter formuesskatten med 4,1 milliarder. – Et budsjett for økte forskjeller, svarer Ap-Marthinsen.

Foto: Bjørn Inge Bergestuen

Siv Jensen legger opp til å bruke 163,7 milliarder kroner av oljeinntektene i 2015. Det kommer fram i statsbudsjettet som ble offentliggjort onsdag formiddag. Som ventet innholder budsjettet flere skattekutt, totalt på 8,6 milliarder. Største av disse er kuttet i formuesskatten på hele 4,1 miliarder. Regjeringen ønsker at prosentsatsen for formuesskatt skal senkes fra dagens 1 prosent til 0,75 prosent. I tillegg ønsker de at folk skal betale formuesskatt først når formuen er på 1,2 millioner. I dag er denne grensen på 1 million. Dette vil føre til at over 100 000 mennesker slipper å betale formuesskatt neste år.

I tillegg gir kuttet i snitt 12,5 millioner i skattelette til Norges ti rikeste, i følge VG.

— Lavere formuesskatt inviterer til mer sparing, flere investeringer og økt lønnsomhet. Men så er det jo opp til hver enkelt kapitaleier å bestemme hva de skal bruke penger på. Men et samlet norsk næringsliv forteller oss at dette kanskje er det viktigtiske enkelttiltaket for at de skal foreta nye investeringer i egen virksomhet. Da håper jeg vi vil se det i årene framover, sa Siv Jensen på onsdagens pressekonferanse om statsbudsjettet.

– Usosiale kutt

Finanspolitisk talsperson Marianne Marthinsen fra Arbeiderpartiet reagerer kraftig på regjeringens kutt. Hun mener regjeringen har flere tiltak som rammer de svake, blant annet at de kutter 2 milliarder i budsjettet til kommunene. Noe hun mener vil føre til at rådmenn over hele landet må foreta nye kutt i veldferdsordninger. Hun mener dette er et skattesvikt, når halvparten av formuesskatten som skal lettes, går til de rikeste i Norge.

– Dette er et budsjett for økte forskjeller. Regjeringen prioriterer usosiale skattekutt, framfor investinger for framtiden. Dette fører til et mindre rettferdig Norge, mener Marthinsen.

Finansministeren mener formuesskatten har vært en skjevhet i det norske samfunnet, fordi den ikke eksisterer i de fleste andre land Norge gjør handel med.

– Skattelettelsen er gjort i solidaritet til norske arbeidsplasser. Det vil legge til rette for mer norskeid kapital og norskeide arbeidsplasser i Norge, svarer hun.

LES OGSÅ:

I statsbudsjettet står det at finansdepartementet ikke har nok grunnlag til å tallfeste virkningen. Flere kritiserer regjeringen for at de innfører kuttet, uten å kunne dokumentere at det vil ha den effekten de ønsker. Mens de i flere grønne skattespørsmål venter med å gjøre endringer, til man har fått mer dokumentasjon.

– Hvis vi kunne kommet med helt treffsikre analyser hadde vi gjort det. Det viktigste er at vi vet at det har vekstfremmede effekt. Det skaper vekst, og derfor gjør vi dette, svarer Jensen

Skattelette til de styrtrike

Partileder i SV, Audun Lysbakken mener regjeringen bommer med fordelingspolitikken.

– De gir skattelette til allerede styrtrike mennesker. Samtidig som de kutter i budsjettet for miljøverndepartementet. Med denne politikken legges det opp til av vi må være like avhengig av oljen som før, sier Lysbakken.

Der er Siv Jensen helt uenig med Lysbakken. Finansministeren fortalte på pressekonferansen at helt siden hun startet i politikken har det gått igjen i festtaler blant politikere at vi må forberede oss på tiden når oljen tar slutt.

– Men man tok ingen grep i å møte den omstillingen som man visste ville komme. Vi gjør det, sa hun.

Formuesskatt er urimelig

Stein Lier Hansen, toppsjef i NHO-foreningen Norsk Industri støtter kuttet i formuesskatten.
– Det er helt riktig og nødvendig. Jeg har ingenting imot at folk med store eiendommer, hus og hytter betaler formuesskatt, men den er urimelig for de tusener av småbedriftseierne som har sine penger i bedriftene sine, uttaler Hansen til VG.