Mener moskeene er en rekrutteringsbase for ekstremister

Moskeene i Norge misbrukes, og imamene er tause om ekstremisme, mener norsk-pakistansk journalist.

Foto: Silje Vagnild

– Moskeer er en base som blir misbrukt til å rekruttere unge til ekstreme miljøer. Da påligger det åpenbart moskeene et stort ansvar, og det er en ansvarsfraskrivelse å være tause om tema, sier journalist og nyhetsanker Mah-Rukh Ali til Vårt Land.

Hun mener det hjelper lite at tusenvis av norske muslimer demonstrerer mot IS hvis deres norske ledere er tause.

Under den høytidelige fredagsbønnen har norske imamer et stort publikum og mange som er interessert i hva de har å si. Ali mener at imamene ikke bruker disse anledningene til å ta avstand fra IS og terrorisme.
– Det er synd og feigt at de ikke bruker den innflytelsen de har til å kommunisere et budskap mot radikalisering, sier hun.

Tok avstand fra IS

Hun viser til en tale holdt av Abdul Aziz al-Sheikh, Saudi Arabias stormufti, i forbindelse med den muslimske høytiden eid. Den religiøse lederen tok avstand fra IS, noe Ali savner fra norske imamer. Hun mener det ikke holder at Islamsk Råd Norge har tatt avstand fra IS.
– Det er enkelt å skyve Islamsk Råd foran seg, men de representerer ikke moskeene, sier journalisten.

25. august fylte nesten 5000 mennesker Oslos gater i demonstrasjon mot IS og ekstremisme. Demonstrasjonen var norske muslimers første og største mot ekstremisme.

Ali er kunnskapsløs

Moskéleder Bazim Ghozlan i Rabita-moskeen i Oslo mener Ali vet svært lite om hva norske imamer mener om radikalisering. Ghozlan mener at norske imamer ikke er redde for å utfordre ekstremisme, men at fredagsbønnen ikke er riktig anledning.
– Om en person har tanker som bør utfordres, ja, så blir vedkommende utfordret. Ser vi at noen har høye tanker om en ekstrem person, kan imamen ta denne personen opp til diskusjon. Dette er helt vanlig i norske moskeer, sier han til Vårt Land.

Miljøene har vært undervurdert

– I alle situasjoner der kriminalitet utvikler seg, og farlige miljøer utvikler seg, er det noe vi politisk burde sett tidligere og tatt tak i, sier Hadia Tajik, leder for Stortingets justiskomité til Dagbladet.

Tajik mener at det politiske Norge ikke har vært våkne nok og viser til hvor enkelt norske islamister reiste til Syria og Irak.
– Når man ser at disse miljøene har klart å få bredere gjennomslag har de miljøene vært undervurdert, sier hun.

Tajik mener det er viktig å ta tak tidlig og lokalt for å få bukt med problemet. Derfor vil hun doble midlene til forebyggingsrådene i norske kommuner fra 13 til 26 millioner.