– Mindre åpenhet er negativt for samfunnet
Gunnar Stavrum mener at begrensede søkemuligheter i skattelistene er negativt for samfunnet. Men i Datatilsynet er de fornøyde.
Tirsdag presenterte Finansavisen tall fra Skatteetaten som viste at en stor nedgang i antall søk i skattelistene. Én uke etter at skattelistene ble lagt ut 17. oktober, var antall søk gått ned fra snaut 9 millioner søk til drøyt èn million søk. Det betyr en nedgang på 88 prosent.
– Vi tror det henger sammen med at flere vegrer seg for å søke i listene av ren nysgjerrighet når søket ikke er anonymt, uttalte presseansvarlig Anne Kirkhusmo i Skatteetaten til Finansavisen.
Diskusjonen rundt skattelistene har ofte dreid seg inn mot folks privatliv. Siv Jensen har tidligere uttalt at mannen i gata ikke bør bli utsatt for en slik "grafsing".
Ansvarlig redaktør og administrerende direktør for Mediehuset Nettavisen, Gunnar Stavrum, mener imidlertid at begrensningene gir en negativ utvikling.
– Jeg mener at det er negativt for samfunnet. Tiltaket om å gjøre det sånn at folk blir varslet har hatt en kraftig virkning. Nå holder ikke lenger 5,5 millioner mennesker vakt, isteden er det kun et fåtalls journalister som følger med, sier han til Journalen.
Økt ansvar for media
Gunnar Stavrum understreker at det ikke handler om hans tiltro til Skatteetaten. I Innstillingen fra finanskomiteen om lov og endringer i skattelovgivningen (2004), står det blant annet følgende: "avvik mellom verkelege og skattemessige tilhøve kan fremje debatt om skattereglane."
Stavrum mener at det er viktig at det norske folk får en forståelse av hvordan økonomien fungerer.
– Ta for eksempel nullskatt, med rike som har inntekter som ikke er skattbare. Folk flest får ikke vite hvordan skattesystemet fungerer før media sammenstiller tallene og sier hva de egentlig betyr.
Han sier at pressen har fått et økt ansvar for å holde vakt.
– Nå som allmenheten ikke har tilgang til å søke så enkelt lenger, så er det viktig at media fortsetter å drive journalistikk på området. Vi har tilstrekkelig tilgang til å drive journalistikk, og vi trenger ikke å søke på den måten som privatfolk gjør.
– Ingen vil bli avslørt som snoker
– De tre første søkene hos meg var Bjørn Erik Thon som sjekket om noen hadde søkt på Bjørn Erik Thon, sa han til NTB.
Han er blant dem som mener at omleggingen skjermer folks privatliv på en positiv måte.
– Det fungerer veldig godt, akkurat slik vi regnet med. Ingen vil bli avslørt som nysgjerrigper og snoker, slo han fast.