Nå starter behandlingen av ebolasmittet kvinne

Kvinnen (32) ankom Oslo Universitetssykehus tirsdag ettermiddag.

Like før klokka halv ett tirsdag formiddag ankom den ebolasmittede norske kvinnen høysmitteavdellingen ved Oslo Universitetsykehus. Kvinnen har arbeidet som feltarbeider for organisasjonen Leger Uten Grenser i Sierra Leone. Feltarbeideren følte seg uvel gjennom helgen, og ble på søndag lagt på isolat.

Noe forsinket landet det spesiallagde ambulanseflyet, leid inn fra det Amerikanske Utendriksdepartementet, på den millitære delen av Gardermoen. Videre ble kvinnen fraktet i en intensivambulanse, ekskortert av politi og flere ambulanser.

Viseadministrerende direktør ved Oslo Universitetsykehus, Cathrine Lofthus, kunne bekrefte at pasienten nå er instalert på høysmitteavdelingen ved Universitetsykehuset.

 Transporten fra Gardermoen og hit gikk helt etter planen, pasienten er nå vårt ansvar og vi er godt trente for denne situasjonen. 

Overlege ved avdelingen pasienten skal behandles, Espen Rostrup Nakstad, var svært fornøyd med gjennomføringen av transporten.

Vi desinfiserte utstyret vi brukte på Gardermoen, og har ikke hatt noen praktiske problemer.

Ved godt mot

Feltarbeideren er ifølge Anne Cecilie Kaltenborn, generalsekretær i Leger Uten Grenser, ved godt mot.

Til tross for situasjonen er hun ved godt mot. Evakueringen har gått bra, og vi vet hun er i de beste hender, forteller Anne Cecilie Kaltenborn, generalsekretær i Leger Uten Grenser. Hun forteller at familien er i Oslo, og at de i samråd med kvinnen ønsker å opprettholde anonymiteten.

Ifølge Kaltenborn gikk det under 48 timer fra ebolaviruset ble påvist fra blodprøver til kvinnen ankom Universitetssykehuset.

Totalt isolert

Den ebolasmittede kvinnen ligger nå på høysmitteavdeling, hvor hun ikke er i fysisk kontakt med noen. Ifølge Rostrup Nakstad vil det til enhver tid være to personer inne hos kvinnen. Høysmitteavdelingen har en stab på 344 personer, og er i stand til å ta imot rundt 10 pasienter. Nakstad sier behandlingen av pasienter alltid vil innebære en viss risiko.

Vi har trent på situasjoner som dette i lang tid, likevel er det alltid en risiko for at noe kan gå galt. Noen kan for eksempel stikke seg. Utstyret og rutine våre er gode, og de ansatte føler seg trygge på det.

I går meldte VG at en spansk sykepleier var smittet etter å behandlet en ebolapasient. Hva som har skjedd vil ikke Nakstad spekulere i.

Hva som har skjedd i Spania er usikkert, men basert på tidligere erfaringer er man veldig sikker med gode rutiner og beskyttelsesutstyr, sier Nakstad.

PressekonferanseKort tid etter at kvinnen ankom Ullevål ble det holdt en pressekonferanse i regi av Leger Uten Grenser og Universitetssykehuset. Avdelingsleder ved Oslo Universitetssykehus Espen Rostrup Nakstad (t.h.) og viseadministrerende direktør Cathrine Lofthus (t.v.) 

 

Eksperimentell medisin

Tirsdag kunne Legemiddelverket bekrefte overfor Dagens Medisin at det har lyktes Universitetssykehuset å få tak i den verdens foreløpig siste dose av ebolamedisinen ZMapp. Verken Nakstad eller Lofthus ønsker å bekrefte eller avkrefte at de vil benytte seg av den eksperimentelle medisinen.

Vårt fagmiljø har vært aktive for å skaffe medisiner, men jeg kan ikke kommentere om dette vil bli brukt eller ikke. Det er viktig å presisere at dette er eksperimentelle medisiner som krever etiske og medisinske vurderinger, sier Lofthus.

Overlege Nakstad fortalte at man først og fremst må hindre væsketap for å beskytte de vitale organene som ebolaviruset angriper.

Ifølge Lofthus har Universitetssykehuset vært i kontakt med alle fagmiljøer som har behandlet ebolasmittede.

- Trapper på ingen måte ned

Koltenborn forteller de har fått mange spørsmål om hvorvidt de nå vil trappe ned feltarbeidet i ebolautsatte land. Dette avkrefeter hun.

Vi kommer på ingen måte til å trappe ned arbeidet, snarere tvert i mot. Vi må fortsette å motarbeide viruset.

Ifølge Koltenborn vil Leger Uten Grenser gjennomgå rutinene sine og hvordan disse følges. Det er enda ikke kjent hvordan kvinnen ble smittet.

Taushetsplikt

Lofthus ønsker ikke kommentere hvor lenge det er til man får en avklaring på kvinnens helsetilstand.

Jeg vil ikke kommentere pasientens tilstand grunnet taushetsplikt, og det variere også veldig fra tilfelle til tilfelle hvor fort vi kan si hvor dette går.

Ebolaviruset har ifølge Verdens Helseorganisasjon (WHO)  så langt tatt over 3400 menneskeliv, og rundt 7500 personer skal være smittet.