NTNU-forskere tildelt nobelprisen i medisin

Det norske ekteparet May-Britt og Edvard Moser er tildelt nobelprisen i medisin. NTNU mottok nyheten med stor glede.

May-Britt og Edvard Moser fikk i dag nobelprisen i medisin. (Foto: Raymond Skjerpeng)

Like før 11.40 i formiddag annonserte Göran K. Hansson ved Nobelinstituttet årets nobelprisvinnere i medisin. Moser-ekteparet deler prisen sammen med amerikanske John O'Keefe. Ekteparet er fra Trondheim, og jobber på instituttet for nevromedisin på NTNU. Prisen fikk de for sitt arbeid  innenfor celleforskning.

Fra før har 11 nordmenn mottatt nobelprisen, men aldri før har nordmenn mottat prisen i medisinkategorien.

NTNUs stolthet

På instituttet for nevromedisin på NTNU  ble nyheten mottatt med stor jubel. Nestleder for forskningen på instituttet, Jorunn Helbostad, var både glad og lettet over nyheten.

Jorunn_Helbostad_bilde2013.jpg

 — Dette var fantastiske nyheter. Det har i lang tid vært mange som har håpet på dette, både på instituttet og hele universitetet, sier hun, og fortsetter:

— De har gjort banebrytende forskning på hukommelse i flere år, og vært langt fremme på området. Så jeg er absolutt ikke overrasket.

Inspirasjonskilde

Helbostad tror suksessen kan inspirere mange studenter videre i sitt arbeid.

 — De beviser at dersom man jobber hardt over tid, får man resultater. Dette er en profil vi på universitetet har opparbeidet oss gjennom flere år, og de har i lang tid vært til stor inspirasjon for mange av studentene våre.

Hun håper at prisvinnerne vil heve både miljøet og den faglige kompetansen på universitetet.

 — Ikke bare vil studentene forhåpentligvis bli inspirert til å øke sin kompetanse, men universitetet vil også tiltrekke seg mange gode studenter. Det er klart vi blir attraktive når vi har nobelprisvinnere på ett av instituttene våre, avslutter hun.