Sametinget 25 år

Feirer rettigheter og anerkjennelse på 25-årsdagen.

Plenumsleder Jørn Are Gaski (midten), nestleder Anita Persdatter Ravna (t.v), Marie Therese Nordsletta Aslaksen (t.h), Mathis Nilsen Eira og Sandra Márjá West. Ingen på bildet er intervjuet i saken. Foto: Kenneth Hætta/Sametinget/Flickr.

– Sametinget øker vår selvfølelse. Vi er likeverdige med nordmenn. Det er det vi samer ønsker, vi ønsker lik behandling og like muligheter, for eksempel til å snakke språket, sier representant for Sametinget, Inger Eline Eriksen.

Sametinget ble grunnlagt i 1989, og har siden det jobbet for å fremme samers interesser i Norge. En av de som mener at Sametinget har vært viktig for henne, er Ellinor Marita Jamå. Hun jobber i Oppvekst-, Omsorgs- og Utdanningskomiteen i Sametinget:

– Det er et viktig organ. Sametinget arbeider for at hverdagen min og familien min skal få tilrettelagt gode tilbud. Det gjelder både for tilrettelegging for språkopplæring, lærebøker for barn, bedre helsetjenester og ting som er viktig for alle. Sametingets oppgave er å tilrettelegge for gode ordninger.

– Et forbilde for andre urfolk

Både Jamå og Eriksen opplever dermed Sametinget som en viktig del av mange samers liv. Eriksen trekker dessuten linjene til andre urfolk:

– Sametinget er jo et forbilde for andre urfolk i verden. Det betyr jo at vi har kommet langt i å etablere de rettighetene vi har gjennom lover. Det hjelper lite om vi har rett til kulturutøvelse og andre ting, om det ikke anerkjennes av Stortinget. Gjennom opprettelsen av Sametinget, fikk vi en sterk stemme i storsamfunnet. Vi fikk et folkevalgt organ, som hadde demokratisk legitimitet.

Likevel er ikke alle enige i at Sametinget spiller en viktig rolle i dagens Norge. Anna Matilda Kirsebom Lanto, en samisk jente bosatt i Bergen, synes at det har mistet sitt innhold:

– Jeg tror faktisk samenes stilling ville vært sterkere om sametinget ikke fantes. Makten de har er mest symbolsk. Det virker som at de som regjeringen og Stortinget tenker at det bare gjelder å gi et "inntrykk" av at samene har makt for å unngå å ta samisk politikk på alvor. Jeg synes at Sametinget heller burde slås sammen med Stortinget, slik at vi kan oppnå mer og få direkte innflytelse på makten. Sametinget var en god idé i utgangspunktet, men nå blir det mest brukt som regjeringens og Stortingets maskot.

Det er likevel klart at Eriksen og Jamå mener at Sametinget er en viktig del av de fleste samers liv. Mange arrangementer er planlagt for å markere 25-årsdagen, programmet for feiringen finner du her.

– Tror de fleste vet lite om Sametinget

Lanto mener Sametinget har liten reell makt:

– Jeg har inntrykk av at sametingets funksjon først og fremst er symbolsk. Det er jo uansett Stortinget som sitter med makten, og jeg tror de færreste samer vet stort om Sametinget bortsett fra i tiden rundt valget.

 

Lenker

Sametingets hjemmeside