Skjerm skader synet

8 av 10 nordmenn bruker nå briller, og det tallet vil sannsynligvis bare øke, mener øyeforsker. Nistirring på skjerm får skylden.

Foto: Allan Foster https://www.flickr.com/photos/foshydog/4331015075/in/photolist-7AHzTH-fTMeNZ-eTPo7N-kLGbX-cAFXhS-p69rFW-6SajXZ-5ux4rV-6ULM3L-btKrEo-4HMtow-4XnGpU-xgmqJ-fMUkA8-cTUQ2-nxHLQQ-bAupZf-bD1CBQ-aDySB9-6fF4dT-euQ84B-7VFQt7-ejEKkY-9rC3rg-iBQkTm-788BnE-6Kbq1G-5QNJRv-bicRRc-mCq9sb-b6M2bT-3fQZfp-debkpE-6jud5V-acRadd-acNkY2-4qRvdq-cmGvkS-df99sQ-bCsWtu-4YgCzU-85BN1J-4JvK6H-8qTK7V-7Ag8YU-fniXB9-5W3Pp5-bo8Rwr-dYmNXv-nV8KV5/

Over halvparten av alle yrkesaktive jobber foran en dataskjerm.

– Vårt syn er laget slik at når vi ser på noe langt borte slapper muskler i øyet av. Mens når vi ser på ting på nært hold må musklene jobber for at vi skal samle blikket og se klart. Jo nærmere vi ser på noe, jo mer jobber musklene, sier dosent Magne Helland ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold.

Nesten 8 av 10 nordmenn bruker synshjelpemidler, det er over 10 prosent mer enn for 10 år siden. Tallet kommer fram i en undersøkelse TNS Gallup har gjort for Norges Optikerforbund. Helland mener det er sannsynlig at det tallet vil øke ytterligere, og at økningen henger sammen med økt bruk av skjermer på nært hold. Han mener at de som tidligere klarte seg brukbart med en liten synsfeil, i dag sliter i et mer teknologiske samfunn.

– Det finnes flere studier som kan tyde på at jo mer du nistirrer på nære ting i tenårene, jo mer nærsynt blir du, sier forskeren.

Jobben betaler

Hvis du jobber på en dataskjerm større deler av dagen, har du krav på å få dekket utgifter ved synsprøve og databriller, av arbeidsgiver. Ifølge Arbeidsmiljøloven gjelder dette hvis du har behov for en annen brille på jobb enn den du bruker privat.

Likevel har kun 14 prosent av arbeidstakere som bruker briller, fått databrillen helt eller delvis betalt av arbeidsgiver. Det viser en undersøkelsen utført av TNS Gallup, på oppdrag fra Norges Optikerforbund. Der kommer det også fram at ytterligere 18 prosent mener de hadde hatt trengt en databrille.

– Det er en rettighet som har eksistert i 20 år, men fortsatt er det mange som ikke klar over den, sier generalsekretær Hans Torvald Haugo i Norges optikerforbund.

Han fremhever at behovet for arbeidsbriller øker med alderen, noe også Helland er enig i.

– Øyets evne til å kompensere for forskjellige synsavstander reduseres etter fylte 40. Uten briller kan resultatet bli trøtthet, svie i øynene, hodepine og stiv nakke, sier Haugo.

Gi øye en enklere jobb

Magne Helland forteller at det er spesielt tre ting som alle kan gjøre for å passe på synet sitt.

– Husk å ta pauser, så man ikke nistirrer på små detaljer over lengre perioder. Hver halvtime bør du legge inn en kort pause hvor du ser på noe langt unna, anbefaler Helland.

Han trekker også fram at det er viktig å ha relativt lik lyshetsgrad på skjermen i forhold til det rundt. Verken veldig lyst eller mørkt rom er bra når man arbeider på data. Til slutt peker han på at det er viktig og blunke. Vanligvis blunker vi rundt 20 ganger i minuttet, men når vi stirrer på nære ting kan blunkingen falle til 5 ganger per minutt, forteller han.

I dag er verdens synsdag. Les mer om den her.

Lovdata omtaler retten til synsundersøkelse og databriller i paragraf 14-4.