Skolepengeforslag får kritikk

Statsbudsjettet: Studieavgift innføres for internasjonale studenter i Norge. Det skaper sterke reaksjoner.

– Selv om Norge går godt er det noen skyer i horisonten, sa Siv Jensen da hun la frem statsbudsjettet for 2015 onsdag formiddag. Det viser seg å gjelde for landets internasjonale studenter. Mange reagerer på Regjeringens forslag om å kreve studieavgift for studenter fra land utenfor EØS-området og Sveits. Fra høstsemesteret neste år kan universiteter og statlige høgskoler kreve skolepenger fra utenlandske studenter. Det har satt sinner i kok i Norsk Studentorganisasjon.

– Vi kan ikke akseptere at Regjeringen går bort fra gratisprinsippet, sier Alexander Sæbø Løtvedt, nestleder i Norsk Studentorganisasjon. Organisasjonen har tidligere vedtatt en resolusjon der de sier nei til skolepenger for internasjonale studenter. Regjeringen foreslo i fjor høst å utrede muligheten for å innføre studieavgift for internasjonale studenter. Forslaget fikk ikke flertall i Stortinget den gangen.

–  Regjeringen overkjører Stortinget, skriver Norsk Studentorganisasjon på twitter. Også Studentparlamentet stiller seg sterkt kritiske til forslaget.

Frykter færre internasjonale studenter

– Jeg håper virkelig ikke at dette går gjennom i Stortinget, sier rektor ved Universitetet i Bergen, Dag Rune Olsen, i en pressemelding. Universitetet har rundt 600 studenter fra land utenfor EU/EØS som vil rammes av Regjeringens forslag, skriver Dagens Næringsliv. I forbindelse med fjorårets forslag uttalte rektoren seg til den samme avisen:

– Internasjonale universitetsrankinger tar hensyn til andelen utenlandske studenter ved lærestedene, og vi vil kunne forvente at norske universiteter faller noe på disse rangeringene dersom slik studieavgift blir innført.

Uttalelsen fikk støtte fra mange av landets rektorer. Også Løvtvedt er bekymret for konsekvensene av forslaget. Han peker på at Sverige, som innførte samme avgift i 2011, erfarte at antallet studenter fra land utenfor EU/EØS minket med hele 79 %. Han frykter det samme vil skje i Norge.

Positiv til skolepenger

Lederen av Høyres Studenter, Heidi Fuglesang, er positiv til å innføre skolepenger.

– Vi ønsker at internasjonale studenter skal søke seg til Norge på grunn av kvaliteten, ikke fordi utdannelsen er gratis, sier hun til Dagens Næringsliv. I følge Fuglesang er det ikke usolidarisk å kutte statlig finansiering av studieplasser for internasjonale studenter fra land utenfor EØS.

– Ikke rett virkemiddel

 Unge Høyre stiller seg derimot kritiske til regjeringens forslag. Leder Kristian Tonning Riise forteller at Unge Høyre er imot skolepenger.

– Vi mener at vi skal verne om gratisprinsippet. Det er bra for Norge at man har flest mulig utenlandsstudenter, sier han. – Jeg tror ikke det er rett virkemiddel. Det er ganske høyt kostnadsnivå generelt i Norge, å legge på en ekstra avgift for studenter er ikke lurt.

På Unge Høyres landsmøte i år ble det fremmet et forslag om å innføre nettopp skolepenger for internasjonale studenter fra land utenfor EU/EØS. Et stort flertall sa nei til forslaget, forteller Riise.

Unge Høyre-lederen er likevel klar på at norske studiesteder bør tiltrekke seg studenter på grunnlag av utdanningsnivået, ikke fordi det er det billigste alternativet.

– Det er viktig at Norge ikke blir et studiested man velger kun fordi det er gratis, sier Riise.