Splid om promilletestingsforslag
Statens vegvesen ønsker gjennomføre promilletester. Trygg Trafikk er kritiske, og politiet svarer med økt innsats.
Avdelingsingeniør Cato Roland ønsker at Statens vegvesen skal få myndighet til å gjennomføre promillekontroller, i følge NRK.
I dag er det kun politiet som har myndighet til å be sjåfører om å avlegge promilletest.
Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen var kjapt ute og sa at regjeringen vurderer forslaget.
Vegdirektoratet sier nå at de selv ikke har vurdert det.
— Dette er et forslag som ikke har vært oppe til diskusjon hos oss, sier pressesjef Kjell Bjørn Vinje i Vegdirektoratet.
— Det er høyttenkning fra Rolands side. Han kom med en situasjonsbeskrivelse fra en av våre kontroller. Når vi mistenker alkoholpåvirkede sjåfører må vi melde fra til politiet. Vi kan ikke gjøre noe med det, forklarer han.
Kjell Bjørn VinjeKjell Bjørn Vinje er pressesjef i Vegdirektoratet. Foto: mynewsdesk.com Kan gå på bekostning av annet arbeid
Politiinspektør i Rogaland, Leif Ole Topnes, ytret seg på Twitter i går. Han mener det er "prinsipielt uheldig å splitte opp politimyndigheten".
Topnes får støtte fra pressesjef Vinje i Vegdirektoratet.
Det kan være problematisk å forskyve det markante skillet mellom politi og påtalemyndighet på den ene siden og annen sivil kontrollaktivitet på den andre side, mener han.
— Promilletesting ligger under politiets myndighet og autoritet. Nye ansvarsområder kan gå på bekostning av det andre arbeidet vi gjør. Vi har andre ansvarsområder, spesielt kontroll av tunge kjøretøyer, som krever 100 prosent av vår kapasitet.
Jan JohansenDirektør i Trygg Trafikk, Jan Johansen. Foto: Trygg Trafikk Møter kritikk
Jan Johansen, direktør i Trygg Trafikk, er heller ikke nådig i kritikken av forslaget og støtter poenget til Topnes og Vinje om at myndighetsprinsippet ikke bør forskyves.
— Dette synes vi er et fullstendig feilspor. Forenklede gebyr for mangel på bilbelte, som Statens vegvesen har myndighet til i dag, kan ikke sammenlignes med denne typen straffbare forhold. Kjøring i påvirket tilstand kan medføre fengsel. Det krever etterforskning og politimyndighet, sier han og legger til:
— Skulle det skje at Statens vegvesen vil få en begrenset myndighet, vil politiet likevel måtte ta over saken straks. Jeg kan ikke skjønne at det skal gi oss noen særlige gevinster. Mer ressurser til Utrykningspolitiet (UP) vil være en mye bedre løsning, mener Johansen.
Det kan se ut til at Johansen får viljen sin. I en fersk pressemelding, sier UP at de vil styrke sin innsats mot promillekjøring.
Vil ikke skyte ned forslaget
Kjell Bjørn Vinje i Vegdirektoratet stiller seg ikke utelukkende kritisk.
— Jeg har registrert at statsråden har plukket opp forslaget og kommentert det. Vi avfeier det heller ikke. Til syvende og sist er det regjeringen og Stortinget som avgjør saken, men det vil kreve lovendringer på flere områder, påpeker han.
Johansen derimot har lite godt å si om forslaget.
— Så du ser ingen positive sider ved forslaget?
— Nei.