Svenske forskere har funnet den biologiske klokken

Den nye forskningen kan gjøre det mulig for kvinner å i fremtiden sette barn på vent.

Gjennomsnittsalders 2012 for førstegangsfødende kvinner i Norge var i 27,9 år, i følge medisinsk fødelseregister. Foto: CIA DE PHOTO/Flickr

Professor Kui Liu og hans forskergruppe ved Gøteborgs universitet kan nå forklare hva som er avgjørende for eggcellens skjebne. Oppdagelsen av den biologiske klokken som styrer kvinnelig fruktbarhet er nå publisert i det anerkjente tidsskriftet Current Biology

Sovende skjønnheter

Liu forklarer at kvinner i alderen 15 til 50 år, har et begrenset antall umodne eggceller i sine eggstokker, og at disse eggene må modne for at en kvinne skal bli fruktbar.                                            .

– Det er meningen at disse eggene gradvis skal vokse opp og modne, en etter en. Hvis ikke dette skjer, kan ikke kvinnen bli gravid, sier han.

Videre, poengterer Liu at problemet hos hos kvinner som ikke kan få barn, er at eggene deres ikke modner.

– Å være infertil innebærer ikke at eggene dør, eller at man ikke har noen egg, faktumet er at eggene bare sover. Jeg pleier å kalle de små eggcellene sovende skjønnheter, sier han.

Liu og hans forskningsgruppe har nå funnet vekkerklokken, det molekylet som sender signaler til eggcellene om å vokse og modne. I de cellene som omringer kvinnens eggceller har de altså nå funnet en signalvei, som kontrollerer de umodne eggcellenes vekstkapasitet.

Fremtidig hjelp for infertile kvinner

Liu forteller at forskningsgruppens neste prosjekt er å ta denne kunnskapen videre. Da de kjenner til de molekylære mekanismene som styrer eggets utvikling, øker muligheten til å kontrollere hvordan eggene vokser.

– Det neste målet for oss er å finne ut av hvordan man kan behandle signalveien, og dermed hvordan man kan påvirke kvinners infertilitet, sier forskeren.

Et annet potensielt  resultat av dette kan også være at fruktbare kvinner lettere kan planlegge sin graviditet.

– Man kan si at kvinner i fremtiden kommer til å kunne planlegge sin graviditet på en annen måte.

Mener at barn ikke bør settes på vent

Renate Kurszus, styreleder i Ønskebarn, den norske foreningen for fertilitet og barnløshet, mener den nye forskningen kan innebære at noen kvinner vil utsette å få barn.

– Dersom det foreligger en mulighet å sette barn "på vent", og prioritere karriere først, er det kanskje noen kvinner som vil utsette det til altfor sent i i livet, sier Kurszus.

Styrelederen mener at det sentrale er hvordan kvinner oppfatter forskningen,  og derfor er presentasjonen av den viktig.                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

– Dersom forskningen bidrar til en refeksjon rundt egen fruktbarhet, som igjen gjør at kvinner ikke velger å utsette graviditet, mener vi det er bra. Men dersom det fremstilles som om kvinner får en mulighet til å velge å vente med barn, syntes vi på Ønskebarn at det er dumt, sier Kurszus.