Synger til inntekt for Operasjon Dagsverk
Philip Rustad (17) og Per Oscar Eklund (17) velger gitar fremfor hvetemel og bakepapir. Lederen for årets OD er imponert.
Torsdag bruker ungdom fra 535 skoler over hele landet én dag av sin skolegang til å sørge for at jevnaldrende, hovedsakelig jenter, i Malawi og Etiopia får gå på skole.
Pengene går i år til Utviklingsfondets prosjekt, "Mitt liv – mine valg". De jobber med likestilling blant ungdom og skal hjelpe 34 000 ungdommer til å ta kontroll over sine egne liv.
Det er 50 år siden Operasjon Dagsverk gjennomførte sitt første prosjekt, og både byene og distriktene er fylt av bolleselgende ungdom.
Ønsker seg varme sokker
Ungdommene har imidlertid mer å tilby enn hjemmebakte boller. 17-åringene Philip Rustad og Per Oscar Eklund fra Nesodden videregående skole er blant flere som velger å gi av seg selv til de forbipasserende.
Pendlerne som tar fergen fra Nesoddtangen til Aker Brygge får oppleve livemusikk mens de venter på at båten skal legge til kai.
– Vi tror at folk setter pris på at vi tilbyr noe unikt, sier Philip Rustad til Journalen.
I tillegg til en rekke positive tilbakemeldinger fra folk som setter pris på det de to guttene gjør, har de fått et betydelig antall mynter i gitarkassen.
– Vi har sittet her fra klokken halv åtte, forteller de, før de innser at det blir nok en time på brygga idet bussen, som kun går én gang i timen, suser fra dem.
Men det synes de ikke gjør noe. De innrømmer likevel at de er litt kalde.
– Vi er glade for å støtte årets prosjekt. Men vi skulle kanskje ønske at noen hadde gitt oss en genser og noen varme sokker, sier Per Oscar Eklund.
I videoen under kan du se de to guttene synge for pendlerne på Nesoddtangen brygge.
Suksess
Og en genser og noen varme sokker hadde de også fortjent. For liveopptredenen deres endte nemlig med en betydelig pengesum i støtte til utdanning i Malawi og Etiopia.
– Vi fikk inn tre tusen kroner, sier guttene etter fullført oppdrag, som forsikrer at de har tenkt å gi hver eneste krone til prosjektet.
De har imidlertid et siste ønske før vi forlater dem.
– Skriv at vi er single, så får vi mange nye venner på Facebook, ler Eklund.
Det er ikke første gangen guttene covrer Ed Sheeran. De har også publisert en video på YouTube.
Mye originalt
Leder i Operasjon Dagsverk, Martin Gukild, lar seg imponere når han får se klippet av guttene.
– Utrolig bra. Det er veldig gøy med de som gjør noe annerledes, sier han til Journalen.
– Det mest spesielle var kanskje det en kompis av en kompis av meg gjorde. Han kledde seg ut som spåkone, og satt i et telt med glasskule og spådde folk. Det gikk visst veldig bra.
Noen er villige til å strekke seg enda lenger enn andre.
– Jeg har også hørt om en fyr på 90-tallet som spiste meitemark.
Misforståelse skapte bekymring
I et travelt tidsskjema har Gukild klart å presse inn et kvarter til å møte Journalen på sitt kontor.
Operasjon Dagsverk får per dags dato 500 000 kroner av Utdanningsdirektoratet, i tillegg til 900 000 fra Direktoratet for utviklingssamarbeid (Norad). Pengene går til organisering av prosjektet.
Et diskutert tema har vært om regjeringen skal kutte støtten til OD, etter at det ikke var inkludert i forslaget til statsbudsjettet. Gukild kan lettet fortelle at saken er oppklart.
– Det har vi fått ordnet opp i. De midlene vi får står nemlig ikke i statsbudsjettet, så det var bare en misforståelse.
Omdiskutert ordbruk
Årets kampanje har fått lite kritikk, men årets slagord har skapt reaksjoner blant lærere og foreldre fordi det inneholder et banneord. Fra elevene har Gukild derimot ikke fått noen negative tilbakemeldinger. Han innrømmer at målet er å skape litt blest rundt kampanjen.
Enkelte er også bekymret for hygienen når tusenvis av ungdom selger hjemmelaget bakeverk.
– Vi får håpe at Mattilsynet ikke stenger OD i Oslo med det første. Vi har ikke fått noen meldinger om at noen har blitt syke. Jeg er på min femte bolle i dag, så jeg er nok i så fall den første som blir syk, sier han og ler.