– Tar religionsfaget flere tiår tilbake

RLE blir KRLE. Det gir lederen i KrFU grunn til å smile, men i Elevorganisasjonen rynker de på nesen.

Leder i Eleverorganisasjonen Benjamin Myrstad er skuffet over endringene i religionsfaget. Foto: Yngve Horvei

Å innføre kristendom i skolen har vært en av Kristelig Folkepartis (KrF) fremste kjepphester i samarbeidet med den blå regjeringen.

Onsdag i forrige uke ble det bestemt at religion, livssyn og etikk-faget (RLE) blir endret til kristendom, religion, livssyn og etikk (KRLE), noe som også innebærer at "om lag halvparten" av religionsfaget skal være kristendom.

I tillegg har KrF fått gjennom et forslag om at religion, livssyn og etikk skal være en del av pedagogikkfaget som lærerne skal gjennom.

Omdiskutert K

Elevorganisasjonen reagerer med skuffelse over lovendringene.

– Navneendringen tar religionsfaget flere tiår tilbake. Mens samfunnet forøvrig beveger seg stadig mer mot et flerkulturelt samfunn, tar regjeringen her skolen tilbake til fortiden, uttaler lederen i Elevorganisasjonen, Benjamin Myrstad, overfor Journalen.

Lederen i KrFU, Emil André Erstad, er fornøyd med at KrF har fått gjennomslag på Stortinget. Han tror at religionsfaget vil være bedre når endringene trer i kraft.

– Navneendringen er ikke det viktigste her, men hvordan innholdet i faget og læreplanen nå blir presisert, understreker Erstad.

– Forbedret lovforslag

I det opprinnelige lovforslaget skulle "55 prosent" av religionsfaget bestå av kristendom.

krfu Emil Andre ErstadRLE blir KRLE. Det gleder lederen i KrFU, Emil André Erstad. Foto: PresseDette er nå endret til "om lag halvparten". Lederen i KrFU anser ikke det som noe nederlag.

– Jeg synes modereringen er veldig bra, fordi man unngår en stoppeklokkesituasjon for lærerne, sier han, og legger til:

– I tillegg er jeg veldig fornøyd med at faget nå skal være en obligatorisk del av lærerutdanningen, fordi vi i et pluralistisk og multireligiøst samfunn trenger elever som har god kunnskap om religion, livssyn og etikk.

Benjamin Myrstad synes ikke at det er en tilstrekkelig moderering.

– Vi var sintere i år enn i fjor, men det er fortsatt håpløst.

– Tragisk at elevene må lide

Lederen i Elevorganisasjonen understreker at endringene er et skritt i feil retning. Han frykter at flere vil føle seg ekskludert av vedtaket.

BenjaminMyrvang5pressefotoBenjamin Myrstad, lederen i Elevorganisasjonen, er kritisk til endringene i religionsfaget. Foto: Presse– Statskirken er avskaffet og skolens kristne formålsparagraf er fjernet. Vi trenger et kritisk livssynsnøytralt fag som ikke favoriserer én religion eller ett livssyn, sier Myrstad.

Det synet deles ikke av Emil André Erstad.

– KRLE vil være et minst like inkluderende og godt fag som før. Den viktigste forskjellen i KrF sitt gjennomslag er at alle lærere skal ha grunnleggende kompetanse om religion, livssyn og etikk, slår han fast.

Debatten blir omtalt som et symbol på den politiske drakampen mellom sentrumspartiene og den sittende regjeringen.

– Det er tragisk at elever skal være offer for et politisk maktspill. Ideologii og religion burde aldri være premissgiver for skoledebatten, mener lederen i Elevorganisasjonen.