Uklart hvor store skadene er

Vestlandsflommen har til nå rasert flere bygder. Flommen i Gudbrandsdalen i fjor, endte opp med å koste over en milliard.

Flom på Sokna utenfor Hønefoss i 2007. FOTO: Tom Bjørnstad.

I Flåm, Odda og i områdene rundt Gaularvassdraget er bygder evakuert, veier stengt og flere hus har gått med i vannmassene.

Bekker og elver på Vestlandet har flommet over de siste dagene på grunn av mye regn. Nå meldes det om at været er bedre og at vannstanden er på vei ned flere steder.

Skadeomfanget er ennå ukjent, men det er utvilsomt stort.

Ukjent skadeomfang
WestbyTonje Westby. FOTO: Presse, Norsk Finans.Tonje Westby, kommunikasjonssjef i Finans Norge, som er hovedorganisasjonen for finansnæringen og dermed også norske forsikringsselskaper, sier til Journalen at det er altfor tidlig å si noe om hva denne flommen kommer til å koste.

– Nå må vi ha fokus på å redde verdier, og på å få oversikt over omfanget av flommen, sier Westby.

Forsikringsnæringen venter at det vil ringes inn skademeldinger i dagene og ukene som kommer. Men foreløpig vet ikke de heller noe mer enn det som allerede er meldt i mediene.

Dyr flom
Fjorårets flom i Gudbrandsdalen viste seg å ha et stort skadeomfang.

Hovedfartsåren E6 ble stengt, hus og hager ble ødelagt, 200 mennesker ble evakuert og det ble brudd på hovedvannledningen på Vinstra.

Kostnadene i etterkant av flommen har blitt beregnet til å overskride en milliard kroner, ifølge Naturfare.no.

Administrasjonssjef Arne Sandbu i Nord-Fron kommue sier at flommen som rammet Kvam fortsatt preger både kommunen og innbyggerne.

– Det har vært et hektisk år for kommunen. Vi har måttet håndtere mange store utfordringer som har kommet som følger av flommen, sier Sandbu.

Nervøs befolkning
Sandbu legger likevel ikke skjul på at det er innbyggerne som har måttet håndtere de største utfordringene. Mange mistet husene sine, og har bodd i lange perioder i midlertidige boliger.

– Mange er redde. Det har vært flom i Gudbrandsdalen både i 2011 og i 2013, og mange ble rammet begge årene. Det er klart det preger innbyggerne. Vi prøver å roe dem ned, men det er ikke alltid like lett, forklarer Sandbu.

Han sier at kommunen samarbeider med Norges Vassdrag- og Energidirektorat (NVE) om oppryddingen.

De har også kommet godt i gang med sikring mot fremtidige flommer. Sikringstiltakene skal være klar i begynnelsen av 2016.

– NVE har vært inne med mye hjelp, og det er også de som skal vurdere om, og når, det eventuelt er sikkert å flytte tilbake til de rammede områdene. Hvis NVE sier at det ikke er trygt, må vi høre på dem, sier Sandbu.

Han understreker også at man aldri kan være helt sikret mot flom.

Sandbu tror klimaendringene må være årsaken til ekstremværet deler av Norge har opplevd de siste årene.

Ekstremvær utløsende årsak
Hans Olav Hygen, klimaforsker ved Meteorologisk institutt på Blindern, forklarer at varmere vær og endringer i klimaet øker sannsynligheten for flommer.

– Jeg kan ikke si noe om hvorvidt klimaendinger har noen sammenheng med flommen vi ser på Vestlandet nå. Men klimaendringer fører til kraftigere regnvær, og dette er en regndrevet flom, sier Hygen til Journalen.

Han sier at kraftig regnvær også var en utløsende årsak til fjorårets storflom i Gudbrandsdalen.