-Ulven har ikke skylden

Årets elgjakt er i gang for fullt, men jegere klager fordi det er for lite elg å skyte. Arnfinn Uthus(SP) vil fjerne ulvesonen. Siri Martinsen, leder i NOAH sier at det er for lite ulv til at den kan ha skylden.

Jakt må ikke være en hobby sier NOAH-leder. Foto:Christian Sletengen

– At ulven får skylden for liten elgbestand er helt feil, sier Siri Martinsen. Hun er leder i NOAH, organisasjonen for dyrs rettigheter, og forteller at det den siste tiden har vært klager fra jegere som mener det er for lite elg og at de må konkurrere med ulven. Å påstå at man må ta dyreliv for å holde enkelte bestander nede, er helt feil, sier hun.

– Det er ikke økosystemer der menneskene har blandet seg inn som har problemer, tvert imot, sier Martinsen. Rovdyr holdes kunstig nede for å få flere av de dyrene som jegerne ønsker å jakte.

Hun sier det i år har blitt skutt mer ulv enn noensinne, mellom 11 til 15 fellinger som er over halvparten av bestanden. Dette allerede før vinterjakten har startet.

 

Arnfinn Uthus, varaordfører i Elverum, frykter at elgjakt vil være historie i hans område om noen år.
– Det er stadig lengre mellom elgene og stadig tettere med ulv. Vi må få til en helt annen og mer effektiv sonepolitikk. Sonepolitkken må bort, sier han til Østlendingen.no.
 

Han forteller også at ulvesituasjonen ble forverret under den rødgrønne regjeringen.

Må hindre overpopulasjon og lidelser

Margrete Skjelstad er medlem i et Boraas-jaktlag. Hun mener jakt først og fremst er en fantastisk naturopplevelse. I år får jaktlaget hennes lov til å skyte 4 elg, 3 kalver og en okse.

-Det er viktig å hindre overpopulasjon, og jakt er til bestandens eget beste for å forhindre sult og sikre mulighet til å vokse opp.
Det er Ann-Eva Isaksen, leder for Norges Jeger- og fiskeforbud(NJFF), enig i.
-Vi jakter for å kontrollere viltbestandene. Blir det for mye rev kan det utvikle seg reveskabb, og blir det for mye hare kan det utvikle seg harepest. Da er det bedre å jakte på dem, slik at ikke lidelsene blir større.

margrete skjelstapngMargrete Skjelstad fra Boraas jaktlag forteller at laget er svært nøye med å følge kvotene.Foto:privat 

-Det er veldig viktig at jaktlaget overholder disse kvotene, at vi skyter nok og riktig dyr, og respekterer naturen, sier Skjelstad.

Kjøttet fordeles på alle medlemmene i jaktlaget som vil ha. Kjøttet hun får, fryser hun og gir til venner og famile. Dersom det er kjøtt til overs gir jaktlaget dette til den lokale slakteren, og hun kan forsikre at kjøtt ikke går til spille. 

 

Direktoratet for Naturforvaltning mener at jakt handler om å "høste av naturens overskudd" og at jakt ikke er noen nytt fenomen.
Mennesker har jaktet i 500 000 år, langt tidligere enn forskerne hittil har trodd, melder forskning.no

 

-Det er bedre å skyte et dyr som har levd i frihet enn å slakte dyr som vi har avlet opp, mener Skjelstad.
Martinsen forteller at hvis man tror jakt er et alternativ, ville det tatt slutt på de ville dyrene. Nesten alt av det kjøttet vi spiser kommer fra kjøttindustrien.

-Å drepe må ikke være en hobby

Martinsen synes jegernes argument om at jakt skal motvirke overpopulasjon er ironisk. Elgebestanden har aldri vært så liten og jegerne klager over at ulven har skylden. Dette på tross av at ulvebestanden har vært under 30 individer de siste årene.

 

Hun motsetter seg også argumentet om matauk, og sier den primære grunnen er spenning og naturopplevelser.

-Viltjakt er særlig unødvendig, selv jegere innrømmer at de gjør det kun for rekreasjonens skyld. Hu mener at man bør avvikle jakt som kun er en hobby.