Vil verne befolkningen i større grad

Utilregnelige personer skal ikke straffes, men heller vernes før noe straffbart skjer, mener tilregnelighetsutvalget.

FOTO: Julia Jonette Fjellheim

Utvalgets leder, Georg Fredrik Rieber-Mohn, leverte i tirsdag forslag til lovendringer til Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen.

Utvalget har vurdert en persons skyldevne, sakkyndighet og samfunnsvern. Spørsmålet om en psykotisk person skal straffes eller ei sto sentralt i utvalgets arbeid.

– Utvalget ser både samfunnets behov for en en rettferdig reaksjon og samfunnsvern, men også den enkeltes behov for behandling, sa Anundsen.

Justisministeren mener at dette er startskuddet for en større debatt.Anundsen

– Dette er en meget komplisert sak som har vært under politisk og faglig diskusjon i veldig mange år. Vi har nå fått utvalgets synspunkt på hvordan de mener det bør være i fremtiden. Dette er ikke et punktum for debatten - dette er startskuddet for den videre debatt, sa Anundsen. 

 

Vil verne flere

Norge er et av de få landene i verden der en gjerningsperson som var utilregnelig eller psykotisk i gjerningsøyeblikket slipper fengselstraff.

I Sverige kan gjerningspersonen bli stilt til ansvar hvis vedkommende er psykotisk i gjerningsøyeblikket.

– Noen mennesker er så forvirrede at de ikke har skyldevne. Det blir umoralsk å skulle stille dem til ansvar, mener Rieber-Mohn.

Han fortalte at det vil bli lagt mer vekt på den potensielle faren en person kan utgjøre, fremfor det som allerede er gjort.

Rieber-Mohn mener det er viktig med økt beskyttelse av befolkningen. Farlige personer skal kunne plasseres på lukkede institusjoner.

– Det er uheldig å frita for mange mennesker, men det er enda verre å straffe for mange.

Krever skille

Utvalget mener at rettspsykriaterne får for mye makt fordi de i stor grad har fått bedømme om en tiltalt er strafferettslig tilregnelig eller ikke.

De presiserte at dette er en jobb for domstolene.

Utvalget  mener at det er ønskelig med et klarere skille mellom det medisinske og det juridiske når en tiltalt skal vurderes som tilregnelig eller utilregnelig.

– Psykriatrien skal kun uttale seg på grunnlag av sine egne prinsipper og sitt eget fag. Det må være et mye klarere skille mellom det medisinske og det juridiske når en tiltalt skal vurderes, understreket Rieber-Mohn.