Blodbanken forsvarer strenge blodgiver-regler

Blodgivere er en mangelvare i Norge. – De stenge reglene for donorer er nødvendige, sier fagleder i Blodbanken

Nordmenn er blant de dårligste i Europa til å gi blod, ifølge St. Olavs Hospital. Fagleder i blodbanken, Vibeke Svenningsen, sier vi bør ha 22.000 flere blodgivere i Norge. Til tross for denne mangelen er det svært strengt å gi blod i Norge.  Dette skal sørge for at dem som mottar blod ikke løper noen risiko. Blant reglene man må følge dersom man ønsker å gi blod er at man ikke kan ha byttet seksualpartner de siste seks månedene, om man har tatt en tatovering eller piercing.

– Bekymringsverdig

Jacob Mæhle er politisk rådgiver i Unge Høyre. Han mener at mangelen på blodgivere er bekymringsverdig, og at reglene for blodgivning bør gjennomgås:

– Vi i Unge Høyre mener blant annet at homofile bør få gi blod. Siden mangelen på donorer er så stor, burde man ta i bruk de blodgiverne som lenge har ytret et ønske om å bidra.

– Det finnes ingen grunn til å ekskludere en gruppe som jevnt over er friske, sier Mæhle.

Mæhle er også kritisk til det strenge regelverket, og mener det bør gjennomgås.

– Når behovet er så stort er det også naturlig å se på regelverket. Kanskje kan det være en idé å løsne på regelverket, men da bør det ligge en klar medisinsk grunn bak, sier han.

Vil ha flere unge menn som blodgivere

Vibeke Svenningsen vedgår at det er for få blodgivere. Hun sier også at 70% av de nyregistrerte er unge kvinner, og ønsker seg flere unge menn som blodgivere.

– Noen unge synes nok reglene er for strenge. Enkelte tror nok at reglene er strengere enn de egentlig er. Vi har strengere regler enn i for eksempel Danmark og Sverige, men hovedfokuset er sikkerheten til mottakeren, det er det absolutt viktigste. Samtidig følger vi reglene Helsedirektoratet har pålagt oss, sier hun.

– Vi skulle gjerne ha gjort karantenetiden kortere for enkelte regler, men samtidig er det et spørsmål om økonomi. Det hadde kostet veldig mye dersom vi skulle testet enda nøyere. Det er ikke lønnsomt bare for å inkludere enkelte, sier Svenningsen

Tillit

– Systemet vårt bygger på tillitt, fortsetter Svenningsen.

 – Men spørreskjemaene er veldig omfattende, og opplysningene beholder vi i over 30 år. Vi stoler på at opplysningene som blir gitt er korrekt, sier hun.

På spørsmålet om homofile menn bør få gi blod, svarer hun følgende:

–  Bakgrunnene for denne regelen bygger på statistikk. Menn som har sex med menn har en økt riskio for blodoverførbare sykdommer, avslutter hun.

For en mer utfyllende liste over dem som ikke kan gi blod, sjekk her