Britisk professor mener Nordic Mining bløffer om Førdefjorden.
Nordic Minings årlige dumping av 6 millioner tonn gruveavfall i Førdefjorden vil ha liten økologisk betydning, ifølge deres egne undersøkelser.
En av Storbritannias ledende marinbiologer, Professor Callum Roberts, sier Nordic Mining bløffer om at dumping av gruveavfall, med blant annet fosforsyre, karbonsyre, bly og kvikksølv, har liten innvirkning på økologien i Førdefjorden.
– Denne planen er sinnsyk. Det er som å returnere til 1700-tallet. Det er virkelig ekstremt arrogant, uttaler Roberts til The Guardian.
Fagmiljøet sier nei.
Nordic Mining har fått konsesjon for å utvinne rutil, et titanråstoff, i Engebøfjellet i Sogn og Fjordane. For et år siden påla Miljøverndepartementet Nordic Mining å gjøre omfattende undersøkelser i området der sjødeponiet for dumping av gruveavfall er planlagt. På bakgrunn av disse undersøkelsene har Miljødirektoratet, Havforskningsinstituttet, Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (NHL) og fiskeridirektoratet gått imot dumpingen.
Fagrådgiver i Naturvernforbundet, Jorunn Vallestad, sier de stoler på fagfolkene og mener at Miljødirektoratet og Havforskningsinstituttet er stemmer som bør lyttes til.
– Regjeringen sier stadig at man skal ha en kunnskapsbasert forvaltning, og da er de nødt til å lytte til det hva de fremste organene for miljø og havforskning sier.
Miljømessig forsvarlig.
Journalen lyktes ikke å komme i kontakt med Nordic Mining, men selskapet understreker på sine nettsider at et sjødeponi er en god løsning. I et brev til Klima- og miljødepartementet forrige uke forklarer Nordic Mining at på bakgrunn av deres undersøkelser vil deponiet være miljømessig forsvarlig. De understreker også at prosjektet vil styrke Norges posisjon i titanindustrien og utløse betydelige positive effekter på lokalt, regionalt og nasjonalt nivå. Det er beregnet at gruveprosjektet vil generere rundt 170 arbeidsplasser.
Snarlig beslutning
I morgen skal Klima- og miljødepartementet fremme sine anbefalinger for Kommunal- og moderniseringsdepartementet, som igjen vil vurdere søknaden om sjødeponiet. Hvis Nordic Mining får avslag vil dette være en endelig beslutning, men dersom søknaden blir godkjent vil den på nytt behandles hos Miljøverndepartementet.