Feiring med forbehold

I dag fyller FNs barnekonvensjon 25 år, men det skjer brudd på barns rettigheter hver dag. Til tross for det, ble anbefalinger om en egen klageinnstanse for barn avvist.

For to år siden var det både bred enighet og entusiasme på Stortinget da regjeringspartiene som da var i opposisjon la fram et forslag om å gå igjennom tilleggsprotokollen til barnekonvensjonen. Protokollen skal sikre barns rettigheter til å klage menneskerettighetsbrudd inn for FNs barnekomité. I september ble saken avvist av myndighetene, og nå er den inntil videre lagt på is.

Det mener barneombudet er synd.

Barnevennlig

– Totalt utgjør klager fra og om barn kun to prosent av alle klager til de andre internasjonale klageorganene. Det henger trolig sammen med at disse klagemekanismene er svært lite kjent for barn.

Det sier seniorrådgiver ved barneombudet, Kari Stenquist.

– Barn har spesielle behov, og barnekomiteen består av eksperter på barn- og man jobber nå med å lage en barnevennlig klageprosess. Ved å ratifisere denne protokollen vil politikerene anerkjenne barns rett til å klage innenfor rammer spesielt tilpasset barn.

Vil ha grundigere gjennomgang

Statssekretær Bård Glad Pedersen vil se an hvordan FNs barnekomitè utvikler seg før Norge eventuelt ratifiserer tilleggsprotokollen.

– Regjeringen legger opp til å gjennomføre en grundigere vurdering, der også ulike individklageordningerses i sammenheng. I tillegg ønsker vi å se an utviklingen i FN-komiteens praksis før vi legger frem en sak slik stortinget har bedt om.

Utålmodige

Kommunikasjonsjef i Redd Barna, Line Hegna sier allerede er brukt alt for lang tid, og er skuffet over det manglende engasjementet blandt politikerene.

– For oss er dette kanskje den viktigste saken siden barnekonvensjonen ble vedtatt for 25 år siden.

–Denne saken har blitt vurdert opp og ned i mente, og regjeringen trenger ikke mer informasjon nå. begrunnelsene som har blitt gitt er at Norge er nølende med å gi fra seg makt til FN-systemet og at det er et spørsmål om økonomi. Det gir ingen mening i Norge, som er et av verdend rikeste land.

– I tillegg har vi et ansvar ovenfor barn i alle andre land, som ikke nødvendigvis har like gode rettigheter som vi har i Norge. Det blir lagt merke til internasjonalt at vi ikke har ratifisert tillegget, og det er et signal Norge ikke er tjent med å sende.