Flest fremmedspråklige forgiftes av sopp
En lang soppsesong gir mange henvendelser fra folk som frykter at de er forgiftet av sopp. Av de som havner på sykehus er flertallet fremmedspråklige.
Giftinformasjonen har mottatt flere henvendelser fra folk som frykter forgiftningssymptomer. Hittil i år er 15 personer blitt innlagt på sykehus med mistanke om alvorlig soppforgiftning. Av disse er 12 personer fremmedspråklige.
– Giftig sopp fra Norge kan minne om spiselig sopp fra andre land. Fremmedspråklige plukker dermed soppen i god tro og kan bli forgiftet, sier Kristin Opdal Seljetun, seniorrådgiver i Giftinformasjonen.
I forfjor var det også var god soppsesong. Da ble 14 personer innlagt med potensiell soppforgiftning. At de innlagte hovedsakelig er fremmedspråklige, er en klar tendens.
Vær velinformert
De mest giftige soppene forekommer midt i sesongen, rundt august og september. I Norge er det hvit fluesopp som har forårsaket flest forgiftninger i år. Seks av årets forgiftningstilfeller er tilknyttet hvit fluesopp, hvorav to forgiftede har fått levertransplantasjon.
– For å unngå giftig sopp er det viktig å oppsøke soppkontroller, samt å bruke oppdatert litteratur. Bare de siste ti årene har det skjedd flere endringer, sier Seljetun. På Helsebiblioteket kan man finne en detaljert oversikt over giftige sopper og behandlinger.
Soppsesongen fortsetter
Høsten 2014 har vært mild, og dette har gitt en lang og rik soppsesong. På Østlandet kan man stadig finne både kantareller og traktkantareller.
– Normalt ville vi hatt en del frostnetter frem mot midten av november, men de har uteblitt. Så enkel er forklaringen på at kantarellen vokser ennå, sier Svein Otto Hofplass, soppsakskyndig i Norges Sopp- og Nyttevekstforbund, til Aftenposten.