Hvem skal ut?

En ny rapport fra Møreforskning konkluderer med at tre norske fylker bør fjernes. Dermed kan Vestlandet utfordre hovedstadens makt, mener forskerne.

En regjeringsbestilt rapport fra Møreforskning konkluderer med at de tre fylkene Finnmark, Sogn og Fjordane og Aust-Agder bør fjernes fra kartet. Færre regioner vil gi større utviklingskraft, og på sikt kan en sammenslåing av Vestlandet få en sterkere maktposisjon i landet enn hovedstaden.

–  Hvis du skal bygge makt mot Oslo, så er en landsdelsregion det klart beste. Men for å få dette til må en klare å etablere en felles fiende, en felles identitet og en felles oppfatning om at dette er lurt å gjøre, sier forsker Jørgen Amdam til Bergens Tidene. Amdam har sammen med to andre forskere utarbeidet rapporten fra Møreforskning.

Ikke avgjort

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) mottok forskningsrapporten på mandag. Han understreker at regjeringen ikke har tatt noe standpunkt til rapportens konklusjon.

– Nå skal vi i regjeringen gå gjennom rapporten og ha dialog med Stortinget om den videre utviklingen av fylkesstrukturen i Norge, sier Sanner til NRK.