Mer politi under julebordsesongen
Første julebordshelg begynner nå til helgen. Samarbeid med barer og restauranter, samt mer synlig politi i gatene er noen av tiltakene Romerike politidistrikt gjør for å forberede seg til de travle månedene før jul.
Julebordsesongen begynner for fullt til helgen og Romerike politidistrikt har allerede forberedt seg.
- Vi har et godt samarbeid med næringslivet. Vi har hatt møter med barer og restauranter for å oppfordre til å følge alkoholbestemmelsene og da spesielt overskjenking, sier Odd Ivar Hagen, seksjonsleder ved Lillestrøm politistasjon.
Hagen sier at de merker mer ordensproblemer i november og desember, og at flere folk ute og høyere alkoholkonsum betyr at det lettere oppstår konflikter. Han sier også at de har mer synlig politi i gatene i disse månedene.
Alkoholkultur i bedriftene
Organisasjonen Av og Til, jobber for at alkoholbruken ikke skal være farlig eller gå utover andre. Ifølge VG har Av og Til fått utført en undersøkelse ved IPOS MMI som viser at nærmere 600 000 nordmenn har opplevd ubehagelige situasjoner på grunn av fulle kollegaer. Kari Randen, daglig leder ved Av og Til, sier at de vil at folk skal kunne feire og kose seg, men at det er viktig å vise alkoholvett.
- Jeg tenker at det handler om at god alkoholkultur begynner hos de som arrangerer julebordene og de som er arbeidsgivere. At de for eksempel utvikler en alkoholpolicy som gjelder i bedriften, både på julebord og andre arrangementer hvor det serveres alkohol.
Rutiner på julebord
Thon Hotel Opera serverer over 3000 julebordsgjester i sesongen. På en kveld med julebord er det nærmere fem hundre gjester, i tillegg har de gjestene som bor på hotellet og som kanskje har vært på julebord andre steder.
Håkon Myrland, bankettsjef for Thon Hotel Opera sier at de nok er litt heldigere enn restaurantene og barene som ligger midt i sentrum, blant annet fordi at de ikke har så mye drop-in av julebordsgjester. De har også rutiner på hvordan de gjennomfører julebordene.
- Vi er nok litt heldigere enn restaurantene og barene som ligger midt i sentrum av Oslo. Dessuten har vi alltid møter med sjefene i forkant av et julebord for å forklare hvordan vi gjennomfører det, og at alkoholloven gjelder uansett om du har leid et lokale eller ikke.
De har også måter de begrenser alkoholinntaket på.
- Vi setter foreksempel ikke flasker på bordene, all skjenk går gjennom servitørene eller bartenderne. I tillegg har vi bonger, så vi vet hvor mye drikke som har gått ut. Vi oppfordrer også folk til å drikke vann, og har egne vannstasjoner ved baren og vannkarafler på bordene som alltid er fulle, sier han.
Hygge seg
Selv om politiet i Romerike jobber forebyggende i forkant og under julebordene, sier Hagen avslutningsvis at de legger opp til at alle skal ha en trivelig feiring og at alle skal kunne gå ut på byen i trygge omgivelser.