Norske filmskapere bak omdiskutert Syria-film

Den falske kortfilmen "Syrian hero boy" ser ut til å være en autentisk film fra borgerkrigen i Syria. Den har blitt sett over 8 millioner ganger. Førsteamanuensis Lars Gule frykter filmen kan gjøre verden likegyldige til det som skjer i Syria.

LURTE MANGE: Den falske kortfilmen har blitt sett over 8 millioner ganger, men er nå slettet fra filmskapernes Youtube-kanal. Foto: Flickr.com

Norske filmskapere har - med statlig støtte - laget en falsk krigsvideo fra Syria. Filmen ble spilt inn på Malta i sommer, og viser en syrisk gutt som hjelper en liten jente med å flykte fra kuleregn. Regissør Lars Klevberg har uttalt til BBC at de valgte å framstille filmen som sann med den hensikt å skape diskusjon rundt barns situasjon i krig.

Statlig støtte

Kortfilmen mottok 86 000 kroner i støtte fra Fond for lyd og bilde. Norsk filminstitutt (NFI) tildelte prosjektet 280 000 kroner i produksjonstilskudd. I oktober 2013 skrev NFI at kortfilmen skal ta for seg et lite øyeblikks magi i en vond og vanskelig situasjon. Nå beklager Sindre Guldvog, direktør i NFI, dersom filmen kan bidra til å så tvil om reele krigsreportasjer.

– Vi ser at dette har kommet uheldig ut, og vi forstår kritikken. Det kommer til å bli gjort en intern evaluering rundt våre interne prosesser i denne saken, sier Guldvog til NRK.

Han sier støtten ble gitt ut ifra kunstneriske vurderinger og viktigheten av å fokusere på barns situasjon i krig.

Problematisk farvann

Lars Gule er førsteamanuensis ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA). Han mener filmen fører publikum bak lyset, og at den gjør det vanskelig å forholde seg til krigen i Syria, samt partene i krigen.

– Når man ikke kan stole på informasjonen, ikke vet hvem som står bak hva, og får inntrykk av at begge parter er like ille, blir det vanskelig å ta stilling til krigen. Dette er mildt sagt et problematisk farvann, rent etisk sett, sier Gule.

Han mener det er problematisk at noen tukler med fakta og blander fiksjon inn i noe som presenteres som virkelighet og sannhet. Fred Abrahams, barnerettsrådgiver i Human Rights Watch, mener filmteamet har gjort det lettere for krigsforbrytere å avvise virkelige bilder av overgrep.

Beklager

– På tross av vår humane intensjon og gode hensikt vil vi beklage utfallet denne filmen har fått, skriver regissør Lars Klevenberg og produsentene John Einar Hagen og Petter Løkke i en uttalelse publisert i Dagbladet mandag denne uken. De sier at de står ved deres humane og kunstneriske intensjoner, men tar kritikken om at filmen burde vært håndtert og lansert på en annen måte.

Filmen er nå slettet fra filmskapernes Youtube-kanal.