– Norske ungdommer må advares mot narkotika
Ny rapport viser at hver tiende 1. klassing på videregående har røyket hasj og cannabis. Samtidig er seks ungdommer i Sverige alvorlige syke etter å ha røyket det farlige rusmiddelet spice.
10 prosent av elever i 1. klasse på videregående skole har prøvd hasj og cannabis en eller flere ganger viser rapporten Ungdata. Den ble lansert i oktober. Tallene er fra fylkene i region Sør, men Geir Møller, som er en av forskerne bak rapporten, forteller at tallene ikke skiller seg fra det som statistikk på landsbasis viser. Han forteller også at bruken er mer utbredt enn det tallene viser.
– Vi har et inntrykk at det er mer utbredt bruk av hasj og cannabis. Vi får rapporter fra poltiiet om blant annet razziaer, der unge mennesker er innblandet, utfra de kan vi tenke oss at ungdommene underrapportere bruken.
Norske ungdom prøver billig og lett tilgjengelig stoff
RUStelefonen, som finansieres av Helsedirektoratet, sier at de får mange henvendelser fra ungdom som har prøvd hasj og cannabis. Mange forteller også at de har prøvd det mer farlige stoffet spice, som er diverse urter som er tilsatt syntetisk fremstillet cannabinoider.
De unge som ringer inn, velger dette rusmiddelet fordi stoffet har en sterkere virkning enn hasj og cannabis, i tillegg til at det er billig og lett tilgjengelig.
Stoffet kjøper ungdommen på nett, der det omtales som "lovlig" og "naturlig". EUs narkotikaovervåkningssenter (EMCDDA) talte i 2012 nesten 700 internettbutikker som solgte spice, skriver Sirius (Statens institutt for rusmiddelforskning) på sine hjemmesider.
Farlige bivirkninger
Aftonbladet skrev mandag kveld om seks ungdommer i Sverige som ligger på sykehus etter å ha røyket spice. Mandag kveld ble de seks ungdommene fraktet til sykehuset i Gøteborg. For fire av dem er tilstanden fremdeles alvorlig.
– Flere var så syke at de lå og krøp rundt på fortauet. Man kan få kramper som gjør at man ikke får puste av dette stoffet, sier politiinspektør Peter Nydahl til Aftonbladet.
Det er ennå uklart hvordan de seks ungdommene har fått tak i dopet, men det er sannsynlig at de har fått det fra samme leverandør.
– Vi har ikke kunnet prate med dem, men ettersom de var like gamle kan man jo mistenke det, sier Nydahl.
Bevisstgjøre ungdommen
Møller ønsker å få de unge til å reflektere mer rundt farene ved bruk av hasj og cannabis som rusmiddel. Han mener at ren informasjon ikke er effektiv nok. Sammen med forskerkollega Asle Bentsen veileder de nå kommunene med bakgrunn fra Ungdata-rapporten. Slik kan kommunene bygge opp en egenkompetanse i det forebyggende arbeidet mot hasj- og cannabisbruk blant skoleelver. Hjelpen til de unge som allerede ruser seg må styrkes.
– Nå er det flere forbyggingstiltak, som for eksempel tidligintervensjon.no. Men i dag er det ikke et godt apparat som er spesifikk for ungdom som ruser seg, sier Møller.
Han mener at skolehelsetjenesten må styrkes. – Informasjonen må ut på skolene og inn i klasserommet, avslutter han.