Visste du at det er den internasjonale mannedagen i dag?

Om du ikke visste at det finnes en internasjonal Mannedag , og at den er i dag, er du lagt i fra alene. Lederen i ressurssenteret for menn ønsker at man må ha fokus på begge kjønnene i kapen for likestilling. Det gjennom denne noe ukjente dagen.

Foto: Flickr.com

De fleste har fått med seg at den internasjonale kvinnedagen er 8. mars, men et fåtall er klar over at det er den internasjonale mannedagen i dag (19. november).

- Ingen "kampdag"

En av grunnene til at få vet om dagen er trolig at dagen er nyere enn den tradisjonelle kvinnedagen. Mannedagen ble arrangert første gang i Norge i 1988, da ble datoen 7. oktober tilfeldig valgt. Men fra 2011 har dagen blitt markert den 19. november.

Are Saastad, daglig leder i Reform – ressurssenter for menn, tror også at grunnen for at dagen ikke er så kjent kommer av at den ikke er en «kampdag» på samme måte som kvinnedagen.

– Det er altfor få som vet om denne dagen. Den internasjonale kvinnedagen har en helt annen opprinnelse og agenda. Det er mer en kampdag for kvinners rettigheter, sier Saastad til Journalen.

Han forklarer at mannedagen er ingen kampdag for mannen: – Vi er mer interessert i å diskutere et likestillingsspørsmål som går på begge kjønn.

Minoritetsmenn og likestilling

Og det er slik mannedagen skal markeres. Reform - ressurssenter for menn arrangerer i dag en diskusjon på Litteraturhuset som går på spørsmål rundt minoritetsmenn og likestilling.

Har menn med minoritetsbakgrunn noen rolle i arbeidet for likestilling mellom kjønnene? Har de selv likestillingsutfordringer, eller representerer mennene først og fremst et likestillingsproblem for minoritetskvinner?

- Det er ofte kvinnen som kommer i fokus det det gjelder minoritetsspørsmål. Men her kan vi også finne eksempler på at minoritetsmenn ikke har samme rettigheter som kvinnen. Blant annet har de ikke rett til foreldrepermisjon. Dette er noe å sette spørsmålstegn ved, legger Saastad til og understreker at dagens markering på ingen måte er til for å egge til noen kjønnskamp.

Mener de fleste er opptatt av likestilling

Daniel Paul Østlien Getz har uttalt til Aftenposten at han håper han innvandrermenns stemme vil komme frem i likestillingsdebatten gjennom mannedagen.

– Jeg synes det er viktig å ha en dag som kan inspirere menn til å reflektere litt og få belyst utfordringer som angår menn, sier Østlien Getz før han fortetter: - Min erfaring er at det er veldig få menn som er negative til at kona skal jobbe eller ta utdannelse for eksempel. Jeg opplever at de fleste har et forhold til likestillingsspørsmål og ser det som viktig.