Bevilger midler til forskning på selvmord

Unge menn topper fremdeles selvmordsstatistikken.

Psykiater Finn Skårderud mener det er vanskelig å være ung i dag. Foto: Julia Jonette Fjellheim

Flere hundre ansikter titter opp mot konferanse-scenen på Folkets Hus. Mennesker fra ulike organisasjoner, blant annet Kreftforeningen, Mental helse ungdom og ADHD Norge er samlet på LEV VEL-Konferansen 2015, som fant sted forrige torsdag.

Stagnerte tall

Psykriater Finn Skårderud ved institutt for mentalisering gjør seg klar til å ta for seg temaet "Prestasjon og ung skam". Selvmordsstatistikken diskuteres i gangene. Tallene fra 2014 tegner et klart bilde av hvordan det er: I løpet av året begikk 554 nordmenn selvmord. Over dobbelt så mange menn som kvinner valgte å avslutte livet.skaarderud talerSkårderud snakket blant annet om nåtidens samfunnsparadokser. Foto: Julia Jonette Fjellheim.

Hver uke tar to menn mellom 15 og 34 år sitt eget liv, og mange av disse fremstår som tilsynelatende oppegående.

Det blir stille i salen da Skårderud begynner å snakke. Han mener det er er komplekst og vanskelig å være ung i dag.

– Et komplekst samfunn skaper paradokser: Velferdsamfunnet skaper økende psykiatrisk sykelighet, understreker han klart.

 Skårderud mener urolige samfunn skaper urolige mennesker med prestasjonsbehov.

–"Flink pike-syndromet" er mye debattert i mediene, men de "flinke guttene" har blitt glemt i det hele, sier Skårderud.

Hør Skårderud snakke om dagens samfunnsparadokser her!

Resultatet av tidligere forskning peker på mange fellestrekk ved menn som velger å avslutte sitt eget liv: Det er unge menn som ofte leverer helt til den dagen de velger å dø. De har gått på skole, vært i mastergrader og hatt gode jobber. Dette kombinert med en særlig følelse av å føle seg som mislykket hvis man feiler har vært utslagsgivende.

– Handler om å få til en dialog

Det er pause, og ved inngangen til konferansesalen treffer Journalen på prosjektleder i Kreftforeningen, Sigrid Elisabeth Trandum. Hun har erfaring med å jobbe med unge menn med kreft under strålebehandling. Hun har stadig opplevd at menn lukker seg inne med sin egen sykdom.

– Hva tror du skal til for å ned selvmordsstatistikken på unge menn?

– Dialog og aktivitet. Det er vanskelig å få menn til å snakke om hva de går igjennom. Men jeg har ofte opplevd gjennom arbeidet mitt at med en gang vi legger til rette for en aktivitet, at når menn gjør noe aktivt sammen, så har de lettere for å begynne å snakke, presiserer Trandum.

– Viktig å bevilge midler

Generalsekretær i ExtraStiftelsen, Hans Christian Lillehagen er overbevist om at satsningen på mental helse og synliggjøring av psykiske problemer er viktig. hans christian LillehagenLillehagen mener det er viktig å gi økonomiske midler til forskning på menn og selvmordsrate. Foto: Julia J. Fjellheim.

ExtraStiftelsen delte i løpet av 2014 ut 238 millioner kroner til både psykisk- og fysisk helse, innenfor forebyggende og rehabiliterende helse og forskning.

I dag har vi hørt på radioen at stadig like mange menn tar sitt eget liv. Hvorfor er det slik? Det er det vi har lyst til å finne ut av og forebygge ved å gi økonomiske midler til forskning, sier Lillehagen til Journalen.