Flere unge jenter anmeldt for lovbrudd i 2014
Ungdomskriminaliteten i hovedstaden går nedover, men statisitikken viser også at flere jenter begår lovbrudd nå enn tidligere.
- En stor andel av disse blir tatt for nasking, sier stasjonssjef i Grønland politidistrikt, Kåre Stølen.
En rapport lagt frem av Oslo Politidistrikt viser en samlet oversikt over kriminaliteten i hovedstaden. Tallene viser en generell nedgang i kriminalitet, men likevel er det noen grupper som stikker seg ut. Blant annet begikk flere jenter i alderen 15-17 år lovbrudd i 2014 enn tidligere år.
Mer utspekulerte
Kine Lier er assisterende butikksjef i kosmetikkjeden Vita på Byporten. Hun merker at ungdomsjenter stjeler hyppigere enn før, og at de utvikler teknikker for å lykkes.
– Jentene går ofte sammen i gjenger, og er veldig observante på hvor mange som er på jobb. Noen distraherer de ansatte mens andre stjeler varer fra butikkhyllene.
Lier sier det er vanskelig å se på forhånd hvem som er potensielle tyver og at det ikke er én type jenter som stjeler.
– Det er folk fra alle typer sosial bakgrunn, både fra østkanten og vestkanten, sier hun.
– Vi hadde en skremmende episode forrige mandag. En ung jente var blitt tatt for nasking, og til slutt måtte det tre vektere til for å dra henne vekk.
Lier føler seg likevel ikke utrygg på jobb, og peker på at de har et godt samarbeid med de forskjellige vekterfirmaene.
Utbredt i hele Oslo
Stasjonssjef i Grønland politidistrikt, Kåre Stølen, sier at ungdomskriminaliteten er utbredt i hele Oslo, og at flere begår mindre alvorlige lovbrudd.
– Det er flere lovbrytere, men færre gjengangere, forteller han. Han mener at økningen må ses i lys av at politiet er mer observant på ungdomskriminelle nå enn før, og at de har fått mer ressurser.
– Det er klart at politiet vil ta flere unge lovbrytere om de leter etter dem, så det betyr ikke at det er så mange flere ungdomsforbrytere nå enn tidligere, sier Stølen. Han sier også at økningen kan skyldes at denne delen av befolkningen øker.
– Vi ser at det er flere lovbrytere nå enn tidligere, men at lovbruddene ikke er like alvorlige, sier Stølen. Han mener politiet, skolene og barnevernet har lyktes med å fange opp de unge som gjentatte ganger havner i trøbbel.
– Synes synd på de unges klespress
Journalen har snakket med flere unge jenter på kjøpesenteret Oslo City. Flere trekker frem press på å eie dyre ting som årsaker til at jenter stjeler. Marie Alte (19) mener hun ser at jenter som går på videregående kler seg annerledes nå, enn hva hun selv gjorde.
– Jeg ser at lillesøsteren min går i dyre merkeklær, selv om hun ikke er så klesinteressert. Jeg tror det er mer klespress nå enn tidligere, sier Alte.
Hun får støtte av flere, som mener at klespresset gjør at unge jenter stadig må kle seg finere, noe ikke alle har råd til. Resultatet kan i verste fall bli nasking, og at de på denne måten kommer i kontakt med politiet.
- Vi har opplevd at dyre merkeskjerf blir stjålet på fest og på skolen. Det er flaut at man ikke jobber for pengene sine selv, slik at en får råd til å kjøpe de dyre tingene man vil ha, sier Alte.
Hun syns derimot det er dumt at jenter tyr til ulovlige handlinger for å passe inn i vennegjengen.
– Når jeg ser det presset de blir utsatt for, skal det veldig lite til før man gjør dumme ting for å se ut som alle andre, avslutter hun. Også Stølen sier at det i visse omgangskretser kan være stort press på unge jenter til å kle seg i dyre klær og at denne typen kriminalitet utgjør en stor del av statistikken.