Ikke lenger jobbgaranti for oljestudentene
Et allerede dystert arbeidsmarked har blitt enda verre etter dramatisk fall i oljeprisen. Olje-studentene som var lovet gull og grønne skoger står i fare for å gå lenge uten jobb.
Å studer et sivilingeiørstudium med fokus på oljebransen på NTNU, var lenge sett på som en av de tryggeste karriereveiene unge studenter kunne velge. Slik er det ikke nødvendigvis lengre. Teknologiportens arbeidsmarkedundersøkelse viser at færre enn tidligere har jobb før masteroppgaven er innlevert. Etter dramatiske fall i oljeprisen, og store oppsigelser i oljesektoren ser det vanskelig ut for de som fremdeles sitter på skolebenken, uten jobb.
Trodde de hadde jobbgaranti
– Jeg begynte på NTNU med tilnærmet jobbgaranti. Det var betryggende og motiverende, derfor er det kjedelig å vite at drømmejobben er lengre unna enn jeg hadde trodd, sier Ida Berhardsen som studerer kjemisk prosessteknologi ved NTNU.
Tidligere vasset studentene i jobbtilbud, av avgangstudentene i fjor vår stod hele 22,1% uten et eneste jobbtilbud. Journalen har snakket med Linn-Therese Melby Forthun og Ida Bernhardsen, begge studerer Kjemisk prosessteknologi på NTNU og de står fremdeles uten jobb, et knapt semester unna mastergraden.
– Jeg hadde forventet å ha jobb før jeg var ferdig å studere. Det er en kjedelig situasjon slik arbeidsmarkedet har utviklet seg, og ikke veldig motvierende å vite at man kan ende opp med en jobb som ikke er relevant til den utdannelsen man har, sier Forthun.
Færre bedriftsbesøk
Studentene ved NTNU er vant til å delta på flere bedriftspresentasjoner i semesteret. En bedriftspresentasjon består av store firmaer som kommer til NTNU og presenterer hva de driver med, etterfulgt av god mat og drikke. De snakker gjerne med studentene på tomannshånd, og mange knytter kontakter og får seg jobb nettopp gjennom slike tilstelninger.
I januar og februar 2012 hadde studentene som studerer prosessingeniør fem bedriftspresentasjoner, i år vil de kun ha en i samme periode.
– Jeg synes terskelen for å ta kontakt med bedrifter på egen hånd er høy, bedriftspresentasjoner er en unik mulighet til å komme i kontakt med bedriftene, sier Bernhardsen.
Oljestudentene har lenge vært blant de mest attraktive studentene, slik er det ikke lengre.
– Det er kjipt at vi nesten aldri blir invitert. Spesielt siden det alltid er de samme som blir det. Av og til virker det som vi ikke blir vurdert en gang, forteller Forthun.
Alt håp ikke ute
Statoil-sjef Helge Lund besøkte i høst Universitetet i Stavanger. Han var klar på at bransjen fremdeles trenger unge talenter med høy kompetanse i tiden fremover.
– Bare tenk på et felt som Johan Sverdrup. Det skal skape verdier i Norge i kanskje førti, femti år frem i tid, sa Lund til NRK.
Selv om mange studenter fremdeles står uten jobb kort tid før masteroppgaven er levert, en jobb de trodde de ville ha god tid i forveien, ser kanskje ikke fremtiden så dårlig ut likevel.