Politisk streik i morgen

LO, Unio og YS går til politisk streik i morgen. Streiken er mot de foreslåtte endringene i arbeidsmiljøloven.

Vil endre arbeidsmiljøloven. Foto: Reynir Johannesson/FrP

I morgen er det politisk streik, hvor hovedarrangementene er i de største byene i Norge: Oslo, Bergen, Stavanger, Tromsø og Trondheim. Streiken er obligatorisk for alle som er fagforent, og betyr at alle derfor må forlate arbeidsplassen mellom 14:00 og 16:00.

Organisasjonene streiker mot endringene regjeringen vil gjøre i arbeidsmiljøloven. Sammen har organisasjonene laget en kampanje som forteller hva regjeringens endringer vil gjøre for ditt arbeid.

Mer vanlig med midlertidige stillinger

Et av forslagene er at midlertidige stillinger kan utlyses inntill ett år, også når stillingene ikke er midlertidige. Sånn det er i dag, kan en bare ansette midlertidig hvis det er behov for det, for eksempel ved sesongarbeid eller enkelte prosjekter.

I dag er det kun 10 prosent på en arbeidsplass som får være midlertidig ansatt. Med regjeringens forslag, vil 15 prosent til kunne være ansatt midlertidig.

Mer pålagt overtid

Grensene for overtid vil gå fra 10 til 12 timer per uke og 25 til 30 timer per måned. I praksis betyr det at du ikke kan bestemme selv når du kan jobbe mye overtid, og når du kan jobbe lite.

Gjennomsnittsberegning av arbeidstiden vil også endres, så du må jobbe flere timer til vanlig lønn før du har rett på overtidsbetaling. Det vil si at det blir billigere for sjefen din å pålegge deg overtid.

Søndagsarbeid

I jobber hvor det ikke er vanlig med søndagsarbeid kan forslaget gjøre at du må jobbe fem søndager og helligdager på rad. I dag er det to søndager som er tillatt.

I praksis vil det si at man kan bli pålagt å jobbe søndager, også i jobber hvor det ikke er vanlig, og de som allerede jobber søndager kan måtte jobbe flere søndager på rad.

Innleie

Regjeringens forslag er å fjerne den kollektive søksmålsretten. I dag er det lov å innleie arbeidstakere til  bedrifter, men det er på visse vilkår. Men, det er mye ulovlig innleie i bedrifter i Norge, og derfor kom det en lov som gjorde at de tillitsvalgte kunne gå til sak mot arbeidsgiver hvis de mente det skjedde.

Hvis kollektiv søksmålsrett forsvinner, mener fellesforbundet at det er fritt frem for arbeidsgivere å leie inn ulovlig.

Mer fleksibilitet

I en pressemelding sier arbeids-og sosialminister, Robert Eriksson, at de vil ha en arbeidsmiljølov som er mer moderne og tilpasset dagens arbeidsliv.

Robert ErikssonVil endre arbeidsmiljøloven. Foto: Reynir Johannesson/FrP– Forslagene innebærer ikke flere arbeidstimer, mer overtid eller mer søndagsarbeid totalt sett, men regjeringen vil gi større mulighet til å disponere arbeidstiden slik det passer den enkelte arbeidstaker og den enkelte arbeidsplass, sier Eriksson i pressemeldingen fra regjeringen.