Rekordhøye temperaturer i fjor
Kloden har aldri vært så varm som i 2014.
I starten av januar 2015 faller den første, tette Oslo-snøen denne vinteren. Men så smelter den. Og så faller det ny. Mandag 19. januar daler lett melis-snø på skrå, men det er kun én minusgrad i lufta.
Siden globale temperaturmålinger startet i 1880, har ikke kloden hatt et så varmt år som 2014.
Svalbard varmest
– Det er helt ekstremt. Det er sjeldent vi ser så store sprang. 2014 har vært et veldig spesielt år, sier klimaforsker Hans Olav Hygen ved Meteorologisk institutt.
Norge er blant de landene som har opplevd en sterk temperaturstigning, på hele 2,23 grader. Det slår dermed Norges rekord fra 2011 med 0,4 grader.
Oslo var 2,6 grader varmere enn normalt, Svalbard oppe i 14,5 grader over, og 2014 var det første året med tropevarme i Finnmark.
Enige om rekorden
Både romfartsorganisasjonen NASA og det amerikanske værbyrået NOAA er enige om rekodmålingene, til tross for at deres konklusjoner ofte varierer- Begge konkluderer med at 2014 var rekordvarmt.
Ifølge NASA var temperaturen 0,68 grader over normalen, NOAA mener den var 0,69 over.
Klimaforsker Rasmus Benestad forklarer forskjellen i resultatet til yr.no.
– Tallene blir litt ulike fordi man bruker ulike metoder for å beregne det globale gjennomsnittet, og hvordan man tar høyde for at vi ikke har målinger overalt, sier han.
Temperatur måles nemlig ikke alle steder på kloden.
"Normalt vær" forklares av yr.no som det gjennomsnittlige været over en 29-års-periode. Normalperioden det måles etter nå, er fra 1961 til 1990.