Smutthull i lovverket kan sende uskikkede ut i arbeidslivet

Endring av lovverket har vært etterlyst siden 2011, men en høring lar vente på seg.

Fremtidige spesialpedagoger gjennomgår ikke skikkethetsvurdering. Illustrasjonsbilde. Foto: Åstorps Kommun/Flickr

Politi- og lærerstudenter blir fortløpende vurdert om de er skikket for arbeidet, men ingen foretar samme vurdering av spesialpedagoger og barnesykepleiere. Kommende helse- og omsorgsmedarbeidere kan dermed gå ut i arbeidslivet uten å være skikket til jobben.

Kjent problem siden 2011

Av de 26 utdanningene som dagens lovverk om skikkethetsvurdering omfatter, mangler flere etter- og videreutdanninger innenfor helse- og læreryrker. Blant annet er det ingen lovfestede skikkethetskrav til studenter som skal bli barnesykepleiere eller spesialpedagoger.

Universitets- og Høgskolerådet sendte allerede i 2011 en rapport til Kunnskapsdepartementet hvor problemet ble adressert. Fire år senere er situasjonen uendret, og lederen av Pedagogstudentene venter fremdeles på et lovverk som beskytter de mest utsatte gruppene i samfunnet.

 – Det er veldig merkelig at spesialpedagogstudentene som skal jobbe med de mest sårbare av barna ikke blir vurdert om de er skikket eller ei, sier leder av Pedagogstudentene Marie Furulund.

Svar uteblir

Furulund har ventet lenge på en endring av dagens lovverk. I høst henvendte også hun seg til Kunnskapsdepartementet. Svar på brevet fra Furulund har uteblitt, og hun har ennå ikke fått vite når en eventuell høring skal finne sted.

– Det skal ikke være lett å vurdere studenter som uskikket, men det skal ikke være like vanskelig som det er i dag, sier Furulund. Hun har flere ganger bedt om at Pedagogstudentene får ta del i utformingen av lovverket.

Forsinket høring

Da Journalen kontaktet Kunnskapsdepartementet i september, ble vi fortalt at et utkast til en endring av lovverket ville bli sendt på høring i løpet av høsten. Det har ikke skjedd.

– Vi ser at det kan være behov for endringer av forskriften, sa Bodil Marie Olsen ved Universitets- og høyskoleavdelingen i Kunnskapdepartementet da Journalen arbeidet med saken i september i fjor. Journalen kontaktet Kunnskapsdepartementet tirsdag, og på spørsmål om hvorfor høringen ikke har funnet sted tidligere, svarer Olsen at arbeidet har blitt forsinket på grunn av stor arbeidsmengde.

Vi har blitt forsinket, men jeg regner med at høringen er rundt hjørnet.

Olsen forsikrer om at Pedagogstudentene vil få stå på høringslistene.

— Dagens lovverk må endres

En arbeidsgruppe nedsatt av Nasjonalt råd for helse- og sosialfagutdanning og Nasjonalt råd for lærerutdanning, utarbeidet i 2011 rapporten som ble sendt til Kunnskapsdepartementet. Den drøyt femti sider lange rapporten beskriver hvordan "flere utdanninger bør omfattes av skikkethetsforskriftene enn hva som er tilfellet i dag".

Allerede i 2011 påpekte arbeidsgruppen hvordan sårbare brukergruppers rettigheter må veie tyngre enn studenters rettigheter, og at dagens lovverk derfor må endres. Det har derimot ikke ført til handling fra Kunnskapsdepartementets side så langt.

 Fakta
Dette er skikkethetsvurderingen:
  • En løpende skikkethetsvurdering skal gjøres gjennom hele studiet.
  • Vurderingen skal inngå i en helhetsvurdering av studentens forutsetninger for å kunne fungere som lærer, helse- eller sosialarbeider.
  • En student er ikke skikket for yrket om vedkommende utgjør en mulig risiko for barnehagebarns, elevers eller pasienters, klienters og brukeres sikkerht, rettigheter og helse.
  • En student som blir funnet uskikket kan utestenges fra utdanningen etter at et særlig vedtak er fattet.
  • Studenten kan utestenges i maksimalt 3 år.
  • Omfatter ikke spesialpedagogikk eller blant annet kreft- og barnesykepleiere i videreutdanning.

Kilde: Forskrift om skikkethetsvurdering i høyere utdanning fra 2006 (lovdata.no)