Flere vil bli spredd for vinden
Mest populært å spre asken i Oslofjorden.
Fylkesmannen i Oslo og Akershus la i forrige uke frem askespredningstallene for 2014 i Oslo og Akershus. I fjor mottok Fylkesmannen 119 søknader fra folk som ønsket at askespredning. Da dette ble tillatt i Norge i 1997 var det 21 personer som søkte. Siden den gang er det stadig flere som lar sin aske sveve i stedet for tradisjonell gravlegging.
Inspireres av utlandet
Jarle Skjennum, byråleder i begravelsesbyrået Jølstad, mener at samfunnsutviklingen er årsaken til økningen. Han tror også økt individualisme er en årsak, og sier at folk nå vil sette sitt eget preg på begravelsen. Begravelsesbyråene har også begynt å legge mer til rette for variasjon.
– Folk blir inspirert av begravelser de ser på detektimen på TV, og påvirkes av utlandet. Særlig folk i byområder er opptatt av å sette sitt eget preg, sier han til Journalen.
Begravelsesbyrået mottar en del spørsmål om askespredning, men henvendelsene er ikke så hyppige at Skjennum vil si at det er mange som spør.
– Det har vært en økning siden askespredning ble lov i Norge. I 1997 var det ingen henvendelser, nå spør mellom fem og ti prosent, sier han.
Fjorden en gjenganger
Det er strenge regler for hvor aske kan spres. Spredningen tillates kun i områder som ikke er bebygd, og som har et øde preg. Høyfjellet, øde skogsområder, samt fjorder og havområder i umiddelbar forbindelse til åpent hav er tilllatt. Det er ikke lov å spre aske på snø eller is, bakken må være bar.
Avdelingsdirektør Merete Helstad hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus sier at Oslofjorden er et populært siste hvilested.
– Oslofjorden er en gjenganger. I Oslofjorden er det lov å spre aske i området mellom Asker og Steilene ved Nesodden. Der er Oslofjorden bredest, sier hun.
Helstad sier at fylkesmannen ikke mottar så mange henvendelser om askespredning fra folk, med unntak av søknadene. Det er heller ikke mange under femti år som søker om å få asken sin spredd.
Fakta om askespredning:
Fylkesmann kan, etter søknad fra personer over 15 år, gi tillatelse til at asken spres. Tillatelse kan også gis etter vedkommendes død når det godtgjøres at avdøde ønsket askespredning.
Ordningen ble etablert i 1997. Da måtte personer som ønsket askespredning skrive dette i sitt testament og overlate søknadsprosessen til pårørende.
Årsak til avslått søknad er at ønsket sted for askespredning ikke egner seg.