Skjønnlitteratur for klima
Etter en skrivedugnad for engasjerte forfattere og ungdommer tidligere i år sendes en tekst hver dag fra 4. til 28. februar til klima og miljø-departementet.
Utviklingsfondets ungdomsorganisasjon Spire arranger nå aksjonen #Skriv for klima, sammen med Forfatternes klimaaksjon § 112, Nynorskens Hus og Bondeungdomslaget. I 24 dager presenterer de tekster som ble skrevet av forfattere og ungdommer på en felles skrivedugnad tidligere i år. Hver dag fram til 28. februar sendes en ny tekst til klima og miljø-departementet.
Møtte Tine Sundtoft
Arrangørene besøkte klima- og miljøminister Tine Sundtoft 4. februar i forbindelse med pressekonferransen for de nye klimamålene, der noen av tekstene fra aksjonen ble lest opp.
– Det begynte vi med som en del av klimafestivalen § 112. Det var for å prøve å skape et bredere folkelig engasjement for klimasaken, og for å engasjere folk på en ny måte og for å vise at vi faktisk har en grunnlovsfestet rett, som vi trenger å bruke, forteller Elna Batiansen i Spire.
– Poenget var at vi hadde lyst til å få et kreativt uttrykk med ord om klimasaken og hva paragrafen kan bety for folk, og hvordan folk forholder seg til klimasaken mer følelsesmessig. Vi ville finne ordene som beskriver hva vi lever igjennom og hvordan vi vil at verden skal bli, sier hun
Både håpløshet og håp
– Mange har satt ord på følelsen av bare å får dårlige nyheter om klimaet og at man føler at man ikke kan gjøre noe med det, men også håp om motivasjon til endring preger tekstene. Mange av tekstene er rettet mot politikere, men det er også skrevet et brev til selve miljøbevegelsen om hvordan den kan gjøre ting bedre og bli flinkere til å engasjere andre, forteller hun.
Ett av flere tiltak
Spire jobber også med å få opprettet et framtidsombud som skal hjelpe politikere å verne om klimaet for framtiden. Leder i Spire Mari Gjengedal forteller at det er summen av ulike tiltak som de håper vil ha en effekt
– Alle de tekstene som er skrevet er lagt ut på nettet og spres, og det viktigste formålet med aksjonen er å få folk til å tenke litt og gå i seg selv å spørre hva de kan gjøre. Arbeidet med Framtidsombudet vil være mer på et systemnivå, der tanken er å skape reelle politske konsekvenser, sier Gjengedal.