Stortingskomiteer på langtur
Flere Stortingskomiteer er på inspirasjonstur i Afrika og Asia denne uken.
Selv om valgkampen snart sparkes i gang, preges februar og mars av omfattende reisevirksomhet for stortingsrepresentantene. Denne gangen er det afrikanske og asiatiske land som skal inspirere komiteene.
Til varmere strøk
Komiteene drar til eksotiske destinasjoner en gjennomsnittlig nordmann aldri vil besøke, for å studere hvordan andre land løser problemer innen alt fra næringsliv til miljø og energi. Reisene går i år til land som Etiopia, Tanzania, Sør-Afrika, Mosambik, India og Myanmar.
Per Sandberg skrev i sin biografi, Mot min vilje, fra 2013 at "Utgangspunktet for reisen skal være fag, men i realiteten blir det ikke sånn. I virkeligheten finner komiteen i mange tilfeller et eksotisk reisemål først, og prøver etterpå finne den faglige vrien som kan legitimere turen".
På spørsmål om hvorfor flere av komiteene reiser til samme kontinent på samme tid, svarer kommunikasjonsrådgiver Jorunn Nilsen at det er tilfeldig.
164 000 reisekroner per representant
Formålet med alle reisene er å lære av hvordan andre land har løst utfordringer de har stått overfor, for så å se om de kan overføres til norske forhold. Denne vinteren er det afrikanske og asiatiske land komiteene skal la seg inspirere av. Turene har også en sosial side ved at representantene blir bedre kjent med hverandre.
Hver Stortingskomité disponerer 164 000 kroner til reiseutgifter per representant i løpet av fireårsperioden mellom hvert valg. Komiteene bestemmer selv hvor reisene går. Til sammen er Stortingets reisebudsjett på rundt 20 millioner kroner.
Hadia Tajik (AP), leder i justiskomiteen, forsvarte i høst det rause reisebudsjettet. Til Nettavisen sa hun at alternativet er å ha politikere som bare er kontorrotter.
– Det er viktig å få impulser utenfra. Turene bidrar til inspirasjon, og man knytter kontakter, uttalte hun.
Afrikansk og asiatisk samarbeid
Energi- og miljøkomiteen dro 17. februar på en ti dager lang tur til Tanzania og Sør-Afrika. Sentrale temaer på turen vil være rovdyrproblematikk, nasjonalparkforvaltning og samarbeid om miljø, klima og skog. I Sør-Afrika skal komiteen ha møter med sør-afrikanske myndigheter om klima, og alternativ energi (spesielt solenergi).
Kontroll- og konstitusjonskomiteen dro i går til Mosambik og Tanzania, hvor de skal være i ti dager. Komiteen begrunner turen, på forespørsel fra Journalen, med at de ønsker å undersøke hvordan norsk utviklingsbistand har bidratt til å nå FNs tusenårsmål, samt å sette seg inn i hvordan landene arbeider med demokratiutvikling.
Næringskomiteen dro 16. februar på en tidagerstur til India og Myanmar. Parlamentarisk samarbeid står på dagsorden i begge land.
Utenriks- og forsvarskomiteen drar i dag på et fire dager langt opphold til Etiopia. Bakgrunnen for besøket er at landet er en sentral aktør innen spørsmål knyttet til klima, økonomisk vekst og regional sikkerhet i Afrika. Landet er også et fokusland for norsk utviklingspolitikk. I en pressemelding skriver komitéen at de i Etiopia skal ha møter med både FN og Den afrikanske union.