500 jobber kan gå tapt

Hvis Kværner ikke får kontrakt på oljefeltet Johan Sverdrup, kan de bli nødt til å si opp 250 til 500 ansatte.

Dersom et lavprisland vinner den gjenværende kontrakten som Kværner ser på som interessant, vil dette bety økt sysselsetting i det aktuelle landet.

– Oljefeltet Johan Sverdrup er under utbygging og består av tre plattformleveranser. To av dem er viktige for Kværner,  sier Torbjørn Andersen, som er kommunikasjonsdirektør i Kværner.

Han forteller at den første gikk til den norske konkurrenten Aibel, som utfører arbeidet sammen med sitt datterselskap i Thailand. Dermed står det én kontrakt igjen som Kværner ser på som interessant.

– Hvis vi skal kunne være konkurransedyktige, må vi redusere kostnadene våre ytterligere. Det betyr at vi kan få en overkapasitet på 250 til 500 ansatte, dersom vi ikke får ordren kontrakten, forteller Andersen.

E24: Kværner må la opp til 500 ansatte gå

– Jobbene må gå til dem som er best

Øivind hansenØivind Hansen fra LO mener Norge må ha en real sjangse Foto: LOM

Journalen har snakket med Øivind Hansen, avdelingsnestleder i LO. Han mener at de store norske selskapene, som legger inn anbud på store oppdrag, skal behandles rettferdig.

– Jobbene må gå til dem som er best på feltet og vi legger vekt på at norsk leverandørindustri skal ha en "fair" mulighet, sier Hansen.

Rasmus Hansson_mdg (MDG).jpgRasmus Hansson Foto (mdg)

– Vi utkonkurrer oss selv

Rasmus Hansson fra Miljøpartiet De Grønne er sterkt imot hele utvinningen, og forteller at det vil være uheldig for miljøet hvis kontraktene går til lavprisland.

– De fleste lavkostnadslandene er dårligere på miljø og betaler ikke for forurensing, sier Hansson

– Det at Norge legger seg på samme prisnivå som lavkostnadslandene viser at vi utkonkurrerer oss selv med de høye oljeinntektene, avslutter han.