Lettere å ansette midlertidig
Høyre, Frp, KrF og Venstre har gått inn for endringer i arbeidsmiljøloven. Endringene gjør midlertidig ansettelse enklere.
På tirsdag ble det stortingsflertall for forslaget om nye endringer i arbeidsmiljøloven.
Den endringen som skaper mest debatt er derimot at det nå blir lettere for arbeidsgivere å ansette midlertidig. Midlertidig ansettelse defineres nå som muligheten til å ansette noen i inntil 12 måneder.
Hjelper de unge
– Vi ønsker et arbeidsliv som gjør at vi klarer å hjelpe ungdom inn i arbeidsmarkedet, sa KRFs Kjell Ingolf Ropstad på Stortingsmøtet på tirsdag.
Også Høyre mener de nye endringene gjør det enklere for de unge å entre arbeidsmarkedet. Høyre ser på ordningen som en vinn-vinn situasjon, hvor unge arbeidssøkere får enklere kår og arbeidsgivere får mer fleksibilitet.
– Arbeidsgiveren får muligheten til å teste egenskapene til den nyansatte før eventuelt en fast kontrakt underskrives. Samtidig vil arbeidstakeren få muligheten til å prøve seg i arbeidslivet og få en fot innenfor, skriver Trond Gravdal på Høyres hjemmesider.
Likevel har vedtaket fått stor kritikk.
Anette Trettebergstuen er Arbeiderpartiets hovedtalsperson i saken. Hun viser til kritikken fra blant annet juristforbundet og LO og mener det er synd at regjeringen overser kritikken.
– Jeg er overrasket at regjeringen så til de grader ser bort fra forskning og faglige råd om at endringene vil vanskeliggjøre arbeidet mot sosial dumping og arbeidskriminalitet, skriver hun på ap.no.
Vi har snakket med noen studenter om hvor godt de har fuglt med på prosessen:
Midlertidig ansettelse ved behov
Arbeidsgiverforeningen Spekter mener at midlertidig ansettelse er nyttig i noen tilfeller, men at hovedregelen bør være faste ansettelser.
– Det er fint om loven åpner for midlertidige ansettelser der det for eksempel er behov eller når en virksomhet er nyetablert, sier Anne-Karin Bratten til Dagsavisen. Hun er administrerende direktør i Spekter og mener likevel at tryggheten ved faste ansettelser bør prioriteres høyest.
Elin Ørjasæter er førstelektor i Markedshøgskolen i Oslo og er sterkt kritisk til lovendringene. I en knusende kommentar i Aftenposten slakter hun Stortingets vedtak.
– De nye reglene om midlertidig ansettelse er så kronglete at de knapt kan brukes til noe, skriver Elin Ørjasæter.
Der argumenterer hun for at endringene er vanskelig å forstå og enda vanskeligere å gjennomføre.
Andre endringer i arbeidsmiljøloven inkluderer muligheten til å ha lengre arbeidsdager. Samtidig blir det lettere å ha lenger sammenhengende fri.
Arbeidstilsynet vil avvente til vedtaket har trådd i kraft og konsekvensene har blitt synlige før de vil si noe om vedtaket.
Journalistikkbransjen utsatt
Journalister opplever ofte å bli midlertidig ansatt og journalistikken er derfor en av bransjene som fort kan bli påvirket av lovendringene til regjeringen.