Praksisplass kan gå utover studentlommeboken

Ikke alle studenter får lønn i praksisperioden. Og når antallet timer i en deltidsjobb blir redusert av timene i praksis, kan en dårlig økonomi bli enda dårligere.

Sondre Eliassen Ryggvik synes praksisperioden uten lønn er krevende, i motsetning til Hilde Grindstuen og Pernille Elverhøy Tårnes. Foto: Privat.

Neste semester går mange journaliststudenter ved HiOA ut i praksis. Praksis er ofte en obligatorisk del av et studieløp, og dreier seg om at man får prøve seg i et yrke i en begrenset periode. Som oftest får ikke studenter i praksis lønn underveis i praksisperioden. Sondre Eliassen Ryggvik er sykepleierstudent, og er snart ferdig med sin praksisperiode. Han har ikke fått noen lønn underveis, og han har opplevd dette som vanskelig:

– Jeg må jobbe ganske mye i deltidsjobben min i tillegg. Noen dager blir det opp mot 16 timer totalt, forteller han.

Han er ikke den eneste som sliter med økonomien i studietiden. Det kan være vanskelig å overleve på lønnen fra en deltidsjobb og samtidig ha tid til studiene. På grunn av arbeidstidene på praksisplassen må han ofte komme senere til deltidsjobben som resepsjonist på Scandic Fornebu. Dette går i sin tur utover inntekten hans.

Arne Turmo, kompetansedirektør i NHO, mener det er gode grunner til at studenter som oftest ikke får praksislønn:

–  Det henger sammen med at praksisperiodene er en del av studiet, og studier ved universiteter og høgskoler er som hovedregel ikke lønnet. Generelt mener vi at læringsutbytte er viktigere enn lønn under utdanning ved universiteter og høgskoler, sier Turmo.

Han mener at eventuelle krav om lønn i praksisperioden kan føre til at færre virksomheter vil tilby praksisplasser, dersom de ikke kan påta seg kostnadene det innebærer. Dermed får praksisstudentene utbetalt "lønn" i form av den tiden de trenger i opplæringen, fremfor lønn i penger.

Praksis betyr ikke alltid økonomiske problemer

Pernille Elverhøy Tårnes, som studerer prosjektledelse ved Westerdals, forteller at praksisstedet hennes var fleksible med når hun måtte være der:

– Hverdagen min i praksisperioden fungerte egentlig ganske greit. Jeg jobber på Parkteatret i Oslo, og det er ganske usikkert hvor mange vakter jeg får på jobben. Men på praksisstedet var de veldig åpne for at jeg kunne ta de vaktene jeg fikk, selv om de kræsjet med praksisen til tider. Hun fikk heller ikke noen praksislønn, men opplevde likevel ikke noen økonomiske problemer i praksisperioden.

Lærerstudenten Hilde Grindstuen forteller at hun ikke merket noen økonomisk forskjell mellom livet uten praksis og livet i praksis. Grindstuen sparer hver gang hun får lønn, men hun sparer også penger fra de større stipendene. Hun prøver å spare penger underveis i hele studietiden, og gjorde det i praksisperioden også:

– Jeg fikk ingen lønn da jeg var i praksis, utenom det vanlige stipendet. Jeg har en deltidsjobb hos 1881, men jeg jobbet ikke der i den perioden. Men jeg er veldig heldig som leier billig av et familiemedlem.

Mange må ha deltidsjobb i tillegg

Det er ikke vanlig at studenter har så god økonomi. De fleste i sykerpleiestudenten Ryggviks klasse må ha deltidsjobb i praksisperioden:

– Jeg må gå doble skift for å få budsjettet til å gå opp. Det gjelder for andre i klassen også. Én av oss bor hjemme, og hun klarer seg på studielånet. Hun slipper å ha jobbpresset på seg, men de aller fleste av oss har deltidsjobb i helgene og på andre fridager, forteller han.