Stor uenighet om ny helsereform

Høyre, FrP, KrF og Venstre mener den nye helsereformen er den viktigste i Norge på mange tiår. Professor i helsetjenesteforskning frykter at offentlig sektor går tom for fagfolk.

I dag holdt regjeringspartiene en pressekonferanse om innføringen av helsereformen fritt behandlingsvalg.

Ifølge regjeringen vil reformen styrke rettighetene til de som trenger helsehjelp, blant annet ved å korte ned ventetiden og øke valgfriheten.

Hjelper de svakeste

Personer med rett til behandling kan nå velge private helseaktører, samtidig som behandlingen blir offentlig finansiert. Behandlingstilbudet er spesielt ment for rusavhengige og psykisk syke, men skal utvides til å gjelde alle etterhvert.

– Dette vet jeg er svært viktig for mange rusavhengige, og jeg er i dag stolt og lykkelig over å kunne gi disse menneskene denne valgfriheten, sier Kari Kjønaas Kjos. Hun er helsepolitisk talsperson i FrP og leder av helse- og omsorgskomiteen.

Frykter fagflukt

Pål Gulbrandsen er professor i helsetjenesteforskning på Universitetet i Oslo og mener helsereformen kan være katastrofal.

– Reformen vil føre til en katastrofal flukt av fagfolk fra offentlig til privat sektor, sier Gulbrandsen til venstreorienterte Manifest Tidsskrift. Han mener at lønns- og arbeidsforholdene vil sørge for at den flukten finner sted og at resultatet vil være enda mer byråkrati og enda dyrere helseutgifter.

– Valgfrihet gagner de rike

Valgfriheten som regjeringspartiene mener vil hjelpe de svakeste, mener professoren vil først og fremst gagne de velstående. Gulbrandsen viser til en av filosofene som sto bak Obamacare, Ezekiel Emanuel.

Emanuel slo fast at samfunnet ikke burde ende opp med å se på de rikes løsninger som en modell for alle. Dette fordi de rikeste vil alltid ha maksimalt, mens samfunnet burde jakte på det optimale, mente Emanuel. Dette mener Gulbrandsen også gjelder i Norge.

– Jo mer valgfrihet man har, jo mer favoriseres de ressurssterke, sier han.