25-årsdagen for Scandinavian Star-ulykken markeres ved Akershus festning

Flere spørsmål står fremdeles ubesvart 25 år etter ulykken.

Foto: Sílvia Pinheiro (Flickr.com)

Tirsdag markeres 25-årsdagen for den tragiske Scandinavian Star-ulykken som kostet 159 mennesker livet.

Fergen skulle ut på ruten Oslo – Frederikshavn fredag 6. april 1990. På den første turen brøt det ut brann på fergen. Brannen startet trolig ved 2-tiden natt til lørdag 7. april. De første meldingene som ble sendt ut varslet at alle ombord var reddet, noen timer senere ble det klart at et stort antall mennesker ikke hadde kommet seg ut. Skipet ble senere trukket til Lysekil i Sverige, der de omkomne ble hentet ut og identifisert.

Flere ubesvarte spørsmål

Senere har det blitt funnet flere mangler ved redningsutstyret ombord. Den norske kapteinen og to danske redere ble stilt for retten og dømt. Likevel har det kommet fram informasjon i senere tid som har motivert til en gjenopptakelse av saken. Flere av de pårørende til de omkomne har flere ganger uttalt at de føler de aldri har fått et ordentlig svar på hva som egentlig skjedde april-natten i 1990.

I fjor ble deler av "Scandinavian Star"-saken gjenåpnet. Ifølge VG tror etterforskningsleder Terje Dahl at en oppklaring av straffesaken er lite sannsynlig.

- Omfattende sak

Flere teorier om brannårsaken har blitt tatt opp igjen. Blant annet hevdet stiftelsen «Etterforskningen av Mordbrannen på Scandinavian Star» at det ble påsatt fire adskilte branner ombord på fergen, at brannen var en forsikringssvindel og at mannskap ombord skal ha manipulert ventilasjonssystem, branndører og slukkesystem for å sikre maksimal spredning.

– "Scandinavian Star"-saken er den største jeg har sett. Det er den mest omfangsrike og den mest interikate. Det handler om mengden dokumenter og avhør, antallet berørte og etterlatte. Det er en sak veldig mange har et forhold til. Den er en del av hverdagen vår, har politiets etterforskningsleder Terje Dahl uttalt til VG.

Tirsdag vil ulykken markeres ved Akershus festning med Dronning Sonja, statsminister Erna Solberg, den danske ambassadøren Torben Brylle, Oslos ordfører Fabian Stang og en rekke andre gjeste.

Markeringen starter klokken 17:40.