Arbeidsforholdene forverres i mobilfabrikkene
Mens bruken av smarttelefoner øker, minsker kvaliteten på arbeidsforholdene til de som lager dem.
Hvert år blir 1,8 milliarder telefoner produsert i Kina.
– Arbeidsvilkårene er dårlige, og det blir brukt farlige kjemikaler som øker risikoen for kreft og spontanaborter blant de ansatte, sier Maja van der Velden, professor ved Universitet i Oslo. Ifølge en undersøkelse utgjort av TNS Gallup, har om lag 85 prosent av befolkningen i Norge en smarttelefon.
Inviterte til debatt
Tirsdag morgen inviterte Fremtiden I Våre Hender til frokostmøte på Litteraturhuset. Tema for dagen var teknologibransjen.
Som debattanter og foredragsholdere var i tillegg til Maja van der Velden, Jon Røsholm, adminstrerende direktør i Elektrobransjen, Trond Blindheim, rektor ved Markedshøyskolen, Ingunn Gjerstad fra SV, Dag Hareide fra Regnskogsfondet, og Andreas Delsett fra Rødt.
Kort levetid
– Gjennomsnittlig har en mobil levetid på et og et halvt år. Produsentene prøver å finne billige måter for å produsere mobiler på, men det går utover arbeidsvilkårene.
Flere av de ansatte ved fabrikkene som produserer mobiler har midlertidige kontrakter, lav lønn og blir utsatt for farlige kjemikalier, sier van der Velden.
Van der Velden nevner også at flere produsenter ikke opplyser om farlige kjemikalier som bensin finnes i flere av deres produkter.
Journalist Sigurd Jorde, som har besøkt en av mobilfabrikkene i Kina, påpeker at arbeidsvilkårene blir dårligere jo mer markedsføring det kommer på nye produkter.
– Produktene skal ikke ha noen lagringsplass i fabrikken. De skal ut på markedet med en gang, sier Jorde.
Uenige om løsning
Debatten på frokostmøtet dreide seg om spørsmålet: hvem har ansvaret? Trond Blindheim, rektor ved Markedshøyskolen, mener at forbrukermakten er viktig.
Blindheim sier videre at endringen på den globale produksjonen likevel må skje på et politisk nivå, med innføring av politiske lover og organer som kan følge opp de små underfirmaene til de store selskapene.
Ifølge Delsett bør man melde seg inn i større organisasjoner og vise sitt engasjement, i stedet for å boikotte store selskaper helt alene.
– Systemet er rigga. Fjerner produksjonen seg fra Kina, dukker det opp igjen i Indonesia, avslutter Delsett.