Bensinstasjoner ønsker ølsalg

Hovedorganisasjonen for kiosk, bensin og servicehandel, KBS, ønsker at bensinstasjoner skal åpnes for ølsalg på lik linje med dagligvarebutikker.

Om Virke KBS får viljen sin vil du i fremtiden kunne kjøpe alkohol også hos bensinstasjoner. Foto: Trine Strøm Grebstad

– Det er på høy tid å ta denne debatten, mener direktør Torstein Schroeder ved Virke KBS.

Aftenposten skrev tidligere denne uka at kravet fra kiosk- og bensinstasjonseierne om at bensinstasjonene må kunne selge øl kom etter et bransjemøte i Riga. Møtet var i regi av organisasjonen Virke Kiosk og Bensin. Næringen er lei av å bli oversett av myndighetene, og mener de burde få lov til å selge lavprosent-alkohol på lik linje med sine konkurrenter i dagligvarehandelen. 

Samme målgruppe - ulik behandlingØlsalg hos bensinstasjonerOm ølsalg hos bensinstasjoner blir innført, må det ryddes plass blandt de andre drikkevarene som allerede selges. Foto: Trine Strøm Grebstad

Torstein Schroeder, direktør ved Virke KBS, mener at dagligvare og KBS- sektoren har smeltet sammen i så stor grad at de deler den samme konkurranseflaten mot sluttforbruker. Det er derfor nødvendig å gjøre endringer.

– Vi har like åpningstider, samme lokasjoner og nesten samme utvalg.  Dette taler for at aktørene bør ha like rammevilkår. Konsekvensen av å opprettholde denne skjevfordelingen av ølsalg er at stadig flere bensinstasjoner legges ned, og blir erstattet av små dagligvarekonsepter som Bunnpris og Joker. Disse igjen vil enkelt kunne etablere et automatpumpeanlegg for drivstoff, og dermed blir det meningsløst at KBS sektoren blir forfordelt på denne måten, uttaler Schroeder.

Viktig salgsprodukt

Mer enn 700 bensinstasjoner har blitt nedlagt siden år 2000. Med et åpent ølsalg tror Schroeder at de vil oppleve en styrket konkurransesituasjon i hele markedet, til glede for kundene.

– Når øl er et såpass viktig signalprodukt for oss, skyldes dette at det er Norges største dagligvarekategori. Det omsettes øl for mer enn 10,3 milliarder kroner i norsk dagligvare, og varegruppen representerer derfor en svært viktig trafikkgenererende effekt, forteller direktøren.

Ingen endring med det første

I en artikkel VG publiserte i fjor, uttalte Schroeder at Norge er det eneste landet i Europa der man ikke får kjøpe øl i kiosken, hvis man ser bort fra svenskenes regelverk rundt ølsalg. Men FrP, som sitter i regjering, er likevel negative til tiltaket. Statssekretær Cecilie Brein-Karlsen (Frp) i Helse- og omsorgsdepartementet sier til Aftenposten at regjeringen ikke har planer om å åpne opp for salg av øl i kiosk og bensinstasjoner.

I denne stortingsperioden foreligger det ikke et grunnlag for denne foreslåtte endringen, men Virke KBS håper at forslaget vil kunne få gehør i løpet av neste periode.