Flyktninger vil koste 10 milliarder ekstra

Fredag kommer Regjeringen med et anslag på 10 milliarder i ekstrautgifter på statsbudsjettet for 2016 fra nye flyktninger.

Panelet tar økte utgifter på statsbudsjettet med stoisk ro. F.v: Knut Røed, Harald Magnus Andreassen, Tore Vamraak og Elisabeth Holvik. Foto: Jim Særnblom

Ledende samfunnsøkonomer var samlet på Litteraturhuset for å diskutere neste års statsbudsjett i åpent debattmøte.

Usikkerhet

Med økende arbeidsledighet (SSB) og investeringsnedgang i petroleumsnæringen, kan vi bare gjette at statsbudsjettet for 2016 byr på utfordringer.

– Troen på oljelandet Norge er ikke like stor som før, sier Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i Swedbank. Dette påvirker bl.a utenlandske investeringer i næringslivet.

Elisabeth Holvik, sjeføkonom i Sparebank 1, mener det er grunn til å være varsom. Tydelige tegn, som at arbeidsledigheten går opp og kjøpekraften går ned, gir større usikkerhet enn på lenge.

 

Worst Case

Med lavere vekst og økte utgifter fra flyktningstrømmen, er det altså grunn til å være urolig. Gjelden i kommunene har allerede økt de siste årene.

Et worst case scenario, der vi får store problemer med å finanisiere velferdsstaten, er nærliggende å forestille seg.

Med denne uroen i bakhodet, har regjeringen nå skissert fram statsbudsjettet for 2016.

– Regjeringen velger skattelettelser samt å ta av oljefondet for å dekke ekstrautgifter for neste års budsjett, sier Knut Røed. Han er seniorforsker ved Frischsenteret. Argumentet fra regjeringen er at skattelettelser er vekstfremmende.

Røed mener det ville være galt av regjeringen å ikke tilpasse forbruket til situasjonen vi er i.

– Det er riktig å bruke penger aktivt for å skape sysselsetting, sier Røed.

 

Avkastning

 Harald Magnus Andreassen påpeker at vi ikke bruker av oljefondet direkte.

– Å si at vi bruker oljepenger er feil. Vi lever delvis av renter og avkastning fra oljefondet. Dette er det ingen andre i verden som har klart.

Å holde veksten oppe, å skape mer enn man forbruker, har gitt Norge en av de mest vellykkede økonomiene i verden.

Han er enig i at det er ansvarlig politikk å nå bruke en større del av denne avkastningen. Skattekutt til bedriftene behøves for å skape jobber, og skattekutt til innbyggerne gir økt konsum som også skaper jobber.

– Det er ingen som synes synd på oss. Det vi har er luksusproblemer i verdenssammenheng, mener Andreassen.