Henger ut foreleser i anonym app
Den anonyme appen Jodel er brennhet om dagen, men misbrukes av BI-studenter.
Jodel er en av de mest populære appene i Norge akkurat nå. Appen er en slags Twitter-variant for studenter. Du er anonym, og du kan skrive om alt du vil. Det er mulig å like og kommentere andres innlegg.
I dag var det svært mange BI-studenter som brukte appen til å henge ut en foreleser og en student underveis i en forelesning.
– De som har et negativt inntrykk av BI fra før får sikkert ikke noe bedre inntrykk av dette, sier informasjonsansvarlig ved BIs studentforening(SBIO), Fredrik Christensen.
Tar det videre
Christensen kommer til å ta dette videre.
– Jeg ser ingen grunn til å gjøre dette til en stor sak, men jeg kommer til å informere sentrale personer i studentforeningsledelsen om det som har skjedd, fortsetter Christensen.
Han er ikke voldsomt imponert over meldingene som ble lagt ut tidligere i dag.
– Hva er poenget, liksom? Man bør skjønne at dette ikke er greit. Hvis du har et problem med en person kan du ta det direkte med den det gjelder. Studentene her er tross alt over 20 år, sier Christensen.
Sammenlikner med en hammer
Heller ikke Anders Fagerjord, førsteamanuensis ved insitutt for medier og kommunikasjon på UiO, er imponert over studentene.
– Vanlig folkeskikk bør gjelde på denne appen også. På universiteter eller høyskoler skal vi opplære folk til å være kritiske, samt at de skal delta i samfunnsdebatten. Da må de være tøffe nok til å gjøre det med fullt navn. Det må gå an å forvente at folk er mer voksne enn det her. Det er stygt gjort å legge ut så personlige meldinger om navnet til en foreleser, sier Fagerjord.
Fagerjord sammenlikner Jodel med et verktøy, og trekker paralleler til en hammer.
– Du kan bruke en hammer til å spikre med, og du kan bruke en hammer til å slå folk i tinningen og drepe dem. Et verktøy må brukes riktig. Jeg er ikke spesielt imponert over hvordan studentene ved BI har brukt verktøyet Jodel, fortsetter Fagerjord.
– Det er jo mobbing
Også studentene ved BI mener det blir for dumt å henge ut en foreleser under en anonym profil.
– Det er jo mobbing. Det er ikke greit å legge ut slikt om forelesere på BI, samstemmer Christer Arnsen, Mathias Antonsen og Harnad Arab fra økonomi og adminstrasjon-utdanningen.
Samtidig ser både de tre studentene og Fagerjord positive sider med Jodel.
– Kan være nyttig
– Noe av det som blir lagt ut kan være nyttig. Det kan være en verdi i appen hvis du legger ut en melding med noe du lurer på, og så får du svar, sier Arnsen.
– Jeg skjønner at dette kan være en morsom internhumor på en forelesning. Da jeg gikk på barneskolen sendte vi jo lapper til hverandre i timene, og dette er noe av det samme. Men jeg tror ikke de har innsett hvor fort det spres, sier Fagerjord.