Kreftaksjonen Rosa sløyfe er i gang

Kreftforeningen og Brystkreftforeningen fortsetter å sette uhelbredelig kreft på dagsorden.

Alt i rosa: På Rosa sløyfe- stand kan man blant annet kjøpe sløyfer og armbånd i rosa. Inntekter går til forskning på brystkreft. Foto: Hanna Skaare

I går sto Torunn Terlnes, Kari Asheim og Randi Aamodt  på stand for Rosa sløyfe på Radiumshospitalet for å være til stedet for de som trenger det.

– Alle vi som står på stand er operert for brystkreft. Vi står der for å fortelle andre om hvordan det er å ha brystkreft, fjerne et bryst eller få stråling og cellegift, forteller Torunn Trelnes.

På spørsmålet om hva det viktigste de gjør på stand er, svarer Trelnes:

– Det er å dele ut informasjon om hvordan folk kan sjekke seg, og å se folk i øynene og prate med dem.

rosa4Engasjerte damer: f.v: Torunn Terlnes, Randi Aamodt og Kari Asheim har alle vært rammet av brystkreft og vil hjelpe andre gjennom det samme. Foto: Hanna Skaare 

20 millioner direkte fra Rosa sløyfe

I oktober har Rosa sløyfe- aksjonen, i regi av Kreftforeningen, flere hundre informasjonsstands over hele landet. Eva Michelsen Ekroll, Kommunikasjon- og PR.ansvarlig, i Rosa sløyfe-aksjonen forteller hvorfor det er viktig.

– Dette gjør vi for å møte befolkningen og kvinner spesielt, for å øke bevisstheten og kunnskapen om brystkreft. På stands har vi informasjon om sykdommen og de som bemanner standsene har alle hatt brystkreft og deler av sine erfaringer. I tillegg selger vi våre Rosa sløyfe-produkter til inntekt for aksjonen, sier hun.

 

I 2013 og 2014 gikk 20 millioner kroner til ulike forskningsprosjekter for å øke kunnskap om og behandle brystkreft. Midlene kom direkte fra fra innsamlingsaksjonen Rosa sløyfe, skriver Kreftforeningen på sine nettsider.

rosa1Alt i rosa: På Rosa sløyfe- stand kan man blant annet kjøpe sløyfer og armbånd i rosa. Inntekter går til forskning på brystkreft. Foto: Hanna Skaare

Gjenstår fortsatt mye arbeid

Kreftforeningen og Brystkreftforeningen har for andre år på rad valgt å sette uhelbredelig brystkreft på dagsorden. De opplever at det fortsatt gjenstår mye arbeid med å gi mer kunnskap og skape større åpenhet om brystkreft, forteller Eva Michelsen Ekroll.

– Med den gode overlevelsesstatistikken vi har sett de senere årene, er det lett å glemme de som havner på feil side av statistikken og ikke kan bli helbredet. Etter fjorårets aksjon fikk vi mange sterke tilbakemeldinger fra berørte personer som fortalte hvor viktig det er å synliggjøre også denne delen av brystkreft. Det gjenstår fortsatt mye arbeid for å skape mer kunnskap og åpenhet.

 

– Stadig flere overlever brystkreft. Men om lag en av fire kvinner som lever med brystkreft kommer til å dø av sykdommen. De har brystkreft med spredning til andre organer, og for dem vil behandlingen ha som mål å begrense sykdommen, lindre smerter og forlenge livet, sier Ekroll.

 

Menn kan også få brystkreft

De tre damene på stand vil berolige folk og forteller at brystkreft ikke alltid er farlig. Trelnes forteller at de også møter menn. 

– Menn får også brystkreft, men de er ikke like åpne om det som kvinner.

I følge interesse og likepersons- organisasjonen Brystkreftforeningen kan menn også utvikle kreftsvulster, da de også har brystvev. Tall i følge nettsiden forteller at 36 menn fikk diagnosen brystkreft i 2013.

 

 – Enorm utvikling i behandling

Hvert år er det 3000 nye tilfeller av brystkreft, som er den klart hyppigste kreftformen hos kvinner. Én av tolv norske kvinner vil utvikle brystkreft i løpet av livet, skriver Store norske leksikon. Ekroll forteller at i følge Kreftregisteret lever nesten 90 prosent, av alle kvinner som får brystkreft, fem år etter at de får diagnosen.

– Tidlig oppdagelse gjør at flere overlever brystkreft. Takket vært forskning på behandling og tidlig oppdagelse av brystkreft overlever flere enn tidligere. I tillegg har de de siste årene vært en enorm utvikling i behandlingstilbudet til dem som får uhelbredelig brystkreft. Mens dette tidligere kanskje ble sett på som en diagnose som betydde død, er det i dag mulig å behandle dette – om ikke kurere, sier Ekroll.

rosa5Radiumshospitalet: Et av flere steder i Oslo hvor Rosa sløyfe har stand i oktober. Foto: Hanna Skaare 

 

I Oslo finner du Rosa sløyfe på Radiumshospitalet, Ullevål sykehus, Grorud nærsenter og Grønland torg i løpet av de neste ukene.