Kronprinsen får kritikk av Stanghelle
Kronprins Haakon får kritikk for sin rolle i innovasjons-konferansen SIKT og Global Dignity Day
SIKT-konferansen ble denne uka arrangert for tredje gang, og kronprins Haakon Magnus møter nok en gang kritikk for sin deltakelse i samfunnsspørsmål. Kronprinsen er en av intiativtakerne til konferansen, som på deres nettside beskrives som et møtested for unge ledere mellom 20-40 år.
– Kronprinsen beveger seg inn i den gråsona mellom kongelig representasjon og dagsaktuell politikk. Det er ei gråsone som kongehuset bør holde seg unna, sier Stanghelle.
SIKT har som mål å skape et forum for nytenkende og fordomsfri diskusjon. Der deltar 200 unge ledere fra hele landet, utvalgt av både kronprinsparet og bedrifter.
I år har det vært mindre oppmerksomhet rundt konferansen, noe Stanghelle tror kan skyldes mangelen på kontroversielle temaer. Mens fjorårets program inneholdt formuleringer som gikk rett inn i den aktuelle politiske debatten, har årets konferanse ledelse som tema.
Nå har også Trond Nordby, professor i statsvitenskap ved UiO, uttalt seg kritisk til konferansen. Han uttaler til NRK at kronprinsens rolleblanding er problematisk for en monark, og stiller spørsmål ved om han gjør dette for å fremme egen posisjon.
En trøblete høst
Det siste året har vært turbulent for kronprinsen og familien hans. Debatten om SIKT-konferansen etterfølger en debatt rundt Global Dignity Day, som arrangeres på videregående skoler rundt i landet.
Dignity Day er et annet av kronprinsens prosjekter, og har som mål å fremme verdighet. Dagen består av at elever deler sine historier og tanker rundt temaet verdighet, og et videre opplegg rundt det. Både Elevorganisasjonen (EO) og Operasjon Dagsverk har uttalt seg kritisk til Dignity Day, og føyer seg dermed inn i rekken av kritikere.
Stanghelle tror ikke Dignity Day har hatt noen påvirkning på debatten rundt SIKT-konferansen, men mener kritikken baseres på mye av det samme, nemlig en kronprins som ønsker å spille en annen rolle enn den representative.
– Han ser ikke at den plassen han tar, den tar han fra noen andre, uttaler Stanghelle, og peker på FN-dagen som et eksempel.
SupermarieMarie Brudevold, kjent under bloggernavnet Supermarie, snakket til sin gamle skole om verdighet. Foto: Marie Brudevold Supermarie ikke enig med kritikerne
Marie Brudevold er ikke enig i kritikken. Hun er blant dem som snakket under årets Dignity Day. Hun har blogget under navnet Supermarie i flere år, og ble invitert til å snakke om verdighet på Glemmen videregående skole i Fredrikstad.
– Verdighet er noe som angår oss alle, hver eneste dag. Det er et positivt prosjekt som tas godt imot av elevene, i hvert fall på Glemmen, sier Brudevold i en e-post.
Hun har fått med seg kritikken mot prosjektet, men sier at denne kom først etter at hun hadde takket ja til tilbudet. Brudevold er likevel klar på at hun synes kritikken til dels er uberettiget.
– Hvis vi ser på hvilken situasjon verdenssamfunnet er i, er verdighet kanskje viktigere enn noen gang.
Brudevold har ikke fulgt med på debatten rundt SIKT-konferansen, men gir likevel kronprinsen tommel opp for initiativet.
– Jeg gir generelt innflytelsesrike personer tommelen opp, dersom de bruker stemmene sine til å bidra til positiv samfunnsutvikling. Å inspirere ungdom til å se hverandre og finne verdighet i hverdagen ser jeg ikke på som et problem i det hele tatt, sier hun.
Brudevold sier forøvrig at hun ikke har satt seg inn i den politiske debatten når hun uttaler seg om konseptet.
Stanghelle og Nordbys uttalelser mot SIKT-konferansen føyer seg inn i rekken av kritikk mot kronprinsen denne høsten. Kronprinsparets luksusferie ble tidligere i høst tema for en heftig debatt.