OD-penger til opplysning om seksuelle rettigheter
Operasjon Dagsverk går i år til Amnesty International Norge.
Prosjektet heter "Med lik rett" og går i år ut på å gi kunnskap til ungdommen i landene Chile, Peru og Argentina om deres seksuelle og reproduktive rettigheter. Dette betyr at de ikke får den nødvendige informasjonen om rettighetene de burde, når det kommer til seksuallivet. Landene som er nevnt, har strenge regler som ikke gir jenter og kvinner retten til å bestemme over sin egen kropp. Ungdommen mangler grunnleggende kunnskap om seksualitet, prevensjon og helse. Amnesty uttaler at de ikke får den undervisningen de burde ha, fordi disse temaene er tabu i samfunnet og blir derfor snakket lite om.
Dyster skjebne
Prosjektleder for Operasjon Dagsverk, Katinka Riis Asplin, mener at mangelen på rettigheter for egen kropp går utover ungdommens liv og helse.
– Unge mennesker som mangler disse rettighetene betaler en høy pris, sier hun.
Videre forteller Asplin at mangel på kunnskap og prevensjon fører til tenåringsgravidet, og det hindrer unge jenter i å fullføre utdanning. Dermed får de ikke komme seg opp og fram i samfunnet, men ender opp med å ikke kunne bidra til samfunnets utvikling med sine evner og ressurser. Hun sier også at rundt to millioner unge mennesker lever med HIV-smitte i verden, noe som kunne vært unngått med prevensjon.
Chile, Peru og Argentina
Asplin forklarer at grunnen til at Amnesty plukket ut akkurat disse tre landene, er fordi det finnes store problemer med ungdommens adgang til seksuelle rettigheter.
– De rammes av mye ungdomsgraviditet, høy mødre-dødelighet og stor HIV-smitte, som ikke ligger på samme nivå som landenes utvikling, forteller prosjektsjefen.
Men organisasjonen ser gode muligheter til å forandre dette. Hun legger til at de nasjonale Amnesty-organisasjonene er godt fungerende, og at de allerede har et fokus på de rettighetene OD-dagen skal skyve frem.
Konservative normer
Andrea Lund, verve-og gjesteansvarlig ved hovedkomiteen til Operasjon Dagsverk 2015, mener dette prosjektet er viktig.
– Det er et humant tema og veldig dagsaktuelt, sier Lund.
Hun sier kropp er personlig, og forteller videre at de berørte landene er preget av katolske og konservative verdier og normer. På grunn av dette mangler ungdommen i Chile, Peru og Argentina grunnleggende kunnskap om rettighetene sine.
– Ungdommen er seksuelt aktive og lever et liv der de ikke har kunnskaper om prevensjon og rettigheter, dette vil vi prøve å endre, understreker Lund.
Med lik rett
Hittil har 514 skoler meldt seg på OD-dagen og internasjonal uke. Lund håper at flest mulig velger å ta del i dagen slik at temaet kan spres.
– Vi har alle lik rett til å engasjere og bestemme over egne kropper og valg, sier hun og referer til prosjektnavnet ”Med lik rett.”
Formålet med prosjektet er å utdanne ungdomsledere i de latin-amerikanske landene. Disse ungdomslederene kan opplyse videre om rettigheter om kropp og helse til annen ungdom, og ikke minst voksne. Lund forteller at det skapes ringvirkninger, der unge blir oppmerksomme på rettighetene de har.
OD-dagen i år er 29. oktober.
Operasjon Dagsverk:
- Årlig solidaritetsaksjon underlagt Elevorganisasjonen
- Arrangert av, med og for ungdom
- Skoler over hele landet kan melde seg på internasjonal uke og OD-dagen
- Det arrangeres en informasjonskampanje i ukene før OD-dagen, internasjonal uke. Her informeres skolene om globale problemstillinger og årets prosjekt.
- På selve OD-dagen jobber elever for å samle inn penger til prosjektet det året.
Kilde: Operasjon Dagsverk