Studentene kjenner på prestasjonspresset
Egenverdi er tema for Verdensdagen for psykisk helse i år. Dårlig selvfølelse kan ha sammenheng med prestasjonspress, og her er studenter en utsatt gruppe.
I debatten om psykisk helse blir stadig begreper som "flink-pike-syndrom" og "generasjon prestasjon" tatt opp. Unge opplever at det er så mange platformer hvor man skal prestere, at mange føler at de ikke strekker til.
På hjemmesiden til Verdensdagen for psykisk helse står det at de i år ønsker å arbeide for et ærligere samfunn der det er lov å ha «riper i lakken».
Studenter utsatt for press
Studenter kan være midt i faresonen når det gjelder prestasjonspress. Det er mange arenaer hvor det forventes gode resultater. Samtidig blir sosiale medier en stadig større del av livet. Alle følger med på hva andre gjør. Hvordan føler studentene på HiOA det når det gjelder prestasjonspress?
Spørsmålene som ble stilt er:
1. Tror du studenter opplever mer prestasjonspress enn andre?
2. Har du noen gang følt på prestasjonspress fra skolen?
3. Er generasjon prestasjon et passende navn for generasjonen?
Martine Einan
2. – Jeg opplever litt prestasjonspress på skolen, for jeg har selvølgelig lyst til å gjøre det bra. Det kommer nok an på hva slags krav man stiller til seg selv. Jeg skal for eksempel på utveksling snart, og da må jeg ha visse karakterer. Da kjenner jeg litt på presset. Det er negativt hvis presset går utover andre ting, hvis man for eksempel mister seg selv og bare blir masse karakterer.
3. – Det kan diskuteres om generasjon prestasjon er passende for vår generasjon. Men folk er nok mer opptatt av å prestere nå, enn de var før. Det er mange som sier at hvis man ikke fullfører videregående, så kommer man ingen vei, og det stemmer på en måte også. Sånn sett passer det nok godt.
August Reinholt
2. – Jeg har opplevd prestasjonspress i forbindelse med skole, men kanskje mest i forbindelse med barne- og ungdomsskolen. Da var det mange lærere som mente at jeg var flink, og da følte jeg et press på at jeg måtte være flink absolutt hele tiden.
3. – Jeg hater egentlig sånne catchy navn på generasjoner, men ja, det er vel egentlig et ganske passende navn.
Miriam Karim
2. – Prestasjonspresset føltes mye større i begynnelsen av studiet. Det er nok der fortsatt, men nå har jeg på en måte lært meg å jobbe med det. Jeg prøver å ikke tenke så mye på det, for da blir det bare verre.
3. – Jeg forstår hvorfor folk kaller oss for generasjon prestasjon. Jeg tror at det i stor grad har noe å gjøre med nett og media.